Na hlavný obsah

Systém protivzdušnej obrany by mohla zaobstarať ešte táto vláda, tvrdí minister obrany

Projekt by mohli urýchliť aj skúsenosti Česka.

Systém protivzdušnej obrany by mohla zaobstarať ešte táto vláda, tvrdí minister obrany
Minister obrany Martin Sklenár. Foto: TASR/Jakub Kotian

Proces zaobstarania systému protivzdušnej obrany by slovenská vláda odborníkov chcela dokončiť ešte do septembrových predčasných parlamentných volieb, pričom projekt by mohli urýchliť aj skúsenosti Česka.

Po stretnutí s českou rezortnou partnerkou Janou Černochovou to v piatok (2. 6.) v Prahe uviedol slovenský minister obrany Martin Sklenár.

„Skúsenosti, ktoré nám česká strana aj počas dnešného rozhovoru ponúkla zo svojho obstarávania, sú pre nás užitočné a pomáhajú nám posunúť sa vpred rýchlejšie,“ povedal slovenský šéf rezortu obrany.

„Dúfame, že toto bude jeden z projektov, ktorý sa aj našej vláde odborníkov podarí dotiahnuť do konca ešte pred voľbami,“ dodal.

Ministri spolu hovorili aj o ďalších projektoch. „Tak, ako nám má čo ponúknuť Slovensko, tak my máme čo ponúknuť Slovensku. Konkrétne sme diskutovali o možnostiach, ktoré sa týkajú ručných zbraní a lietadiel,“ povedala Černochová. Spresnila, že ide o cvičné lietadlá L-39NG. Je podľa nej na rozhodnutí slovenskej vlády, či bude mať o české stroje záujem.

Černochová poďakovala za pomoc

Sklenárovi sa poďakovala za to, že jeho rezort pomohol Česku vyriešiť problém s nákupom bojových vozidiel pechoty, keď sa české ministerstvo dostalo vo výberovom konaní do zložitej situácie.

Pripomenula, že s jeho predchodcom Jaroslavom Naďom uzavrela na Slovensku memorandom o spolupráci. Rovnaké stroje v tom čase nakupovala aj SR. Spolupracovať chcú tiež pri niektorých vojenských skúškach. Tie sú nutné v rámci uvádzania týchto strojov do prevádzky.

Bývalému ministrovi tiež odkázala poďakovanie za pomoc pri vyrokúvaní obrannej dohody s USA. Poskytol jej podľa nej know-how, aby sa Česko niektorým veciam v dohode vyhlo.

Černochová zdôraznila, že hoci je Sklenár ministrom úradníckej vlády, jeho návštevu to nijako neznižuje. Sklenár sa stal ministrom obrany v polovici mája, keď slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala vládu odborníkov. Dovtedy pôsobil na ministerstve obrany ako generálny riaditeľ sekcie obrannej politiky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko