Protestujúci blokovali ulice, Klus hovorí o strachu

Pred Prezidentským palácom na Hodžovom námestí v Bratislave protestovalo od štvrtka rána niekoľko stoviek ľudí proti pandemickým opatreniam i vláde. Tvrdili, že vyhlásili generálny štrajk, bojujú proti obmedzovaniu práv a proti genocíde národa.  Demonštrovali proti pandemickým opatreniam, odmietajú očkovanie proti covidu-19 i testovanie na ochorenie. Pandémiu označili za podvod. Následne sa presunuli do bratislavských ulíc, kde zablokovali dopravu.

„Ak sú výsledkom taktiky zablokované cesty a pocit strachu občanov Bratislavy z narastajúcej agresivity niektorých účastníkov protestu, tak je určite namieste, aby ministerstvo vnútra celú situáciu čím skôr vysvetlilo a ponúklo opatrenia, aby sa podobné situácie neopakovali,“ uviedol k tomu štátny tajomník rezortu zahraniičia Martin Klus. Znepokojený situáciou bol aj premiér Heger. Naopak, polícia nevidela dôvod na rozpustenie zhromaždenia a minister vnútra jej postoju rozumie.

Na snímke účastníci protestného zhromaždenia proti opatreniam vlády SR v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 pred Prezidentským palácom 29. júla 2021 v Bratislave. FOTO TASR - Martina Kriková
Neprehliadnite

Klus reaguje na protest: Strach v uliciach Bratislavy by malo ministerstvo vnútra vysvetliť

Osadili posledný diel mosta na Pelješac

Pripevnením posledného segmentu budovaného mosta na polostrov Pelješac sa v stredu večer 28. júla spojila doteraz oddelená oblasť okolo mesta Dubrovník na juhu Chorvátska so zvyškom krajiny. Most pri ceste do južnej Dalmácie umožní obísť úzky pobrežný koridor patriaci Bosne, ktorá proti projektu opakovane protestovala. Spolu s priľahlými komunikáciami sa cena približne 2 400 metrov dlhého mosta vyšplhala na približne 420 miliónov eur, pričom časť nákladov financuje Európska únia. Stavbu s 12 piliermi a 165 segmentami realizuje čínska stavebná firma. Most by mali sprevádzkovať v marci  2022.

„Týmto realizujeme strategický národný záujem. Toto je najlepší dôkaz, že členstvo v EÚ pomáha Chorvátsku v tejto realizácii,“ napísal na twitteri premiér Andrej Plenković. Bosna však v minulých rokoch opakovane žiadala, aby Chorvátsko realizáciu cestného projektu zastavilo. Podľa nej stavba porušuje jej právo prístupu k otvorenému moru.

Nový Pelješacký most v južnej Dalmácii
Neprehliadnite

Posledný diel mosta na Pelješac spojil oblasť Dubrovníka so zvyškom Chorvátska

SOPK by nedelila občanov podľa očkovanosti

Novela zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia je dôležitá najmä z hľadiska riadneho chodu ekonomiky, no delenie občanov podľa zaočkovania proti ochoreniu covid-19 je veľmi citlivé a môže priniesť veľa problémov a napätia. Vo štvrtok to uviedol predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Peter Mihók. Zdôraznil, že každý človek má zodpovednosť za svoje zdravie a musí sa pri očkovaní slobodne rozhodnúť pre jednu alternatívu pri zohľadnení všetkých pozitív i negatív. „Prestaňme neustále deliť spoločnosť,“ uviedol Mihók.

Predseda komory považuje za správne, že nezaočkovaní budú mať zadarmo testy hradené štátom na vstup do obchodov a do zamestnania a že sa v prípade zhoršenia epidemiologickej situácie budú môcť testovať priamo na pracovisku. Pokiaľ sa nezaočkovaní ľudia budú pravidelne testovať, zamestnávatelia budú mať prehľad o tom, koľko pracovníkov majú k dispozícii, a budú si tak vedieť lepšie nastavovať výrobné a obchodné plány, konštatuje Mihók. „Na druhej strane je však namieste otázka, kto bude hradiť zamestnávateľom náklady spojené s testovaním, keď sa budú zamestnanci testovať bezplatne priamo u zamestnávateľa,“ dodal Mihók.

Na snímke predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók počas 20. ročníka konferencie Očakávaný vývoj slovenskej ekonomiky v roku 2017 v Bratislave v utorok 24. januára 2017. FOTO TASR - Pavol Zachar
Neprehliadnite

Delenie občanov podľa zaočkovania je citlivé a môže priniesť veľa problémov, uviedla SOPK

Kvalifikovaní sa do gastrosektoru nevracajú

Nad gastrosektorom visí problém spojený s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily. Uviedol to Viliam Pavlovský, prezident Aliancie slovenskej gastronómie (ASG). „Nie je tajomstvom, že už pred vznikom pandémie sme mali obrovský problém s kvalifikovanou pracovnou silou. Teraz, po druhej vlne, je však situácia niekoľkonásobne horšia. Nájsť kvalifikovanú pracovnú silu je mimoriadne náročné, nakoľko veľké množstvo ľudí, ktorí v gastre pracovali, buď prišli o prácu a stratili tak dôveru sa do tohto sektoru opäť vrátiť, alebo majú obrovské obavy z toho, že príde obávaná tretia vlna, kvôli ktorej o svoju prácu opäť prídu,“ povedal Pavlovský.

Strata dôvery voči sektoru či vyčkávanie na situáciu, akú prinesie obávaná tretia vlna pandémie, sú silnými, no nie však jedinými dôvodmi, prečo mzdy v gastre aktuálne rastú. Kľúčom k tomu, ako gastro biznis správne nastaviť tak, aby dokázal nielen prežiť, ale aj prinášať kvalitné služby zákazníkom a zároveň vytvárať atraktívne pracovné podmienky pre zamestnancov, podľa neho zostáva znížená sadzba DPH. Tá je pre gastro sektor aj naďalej najfunkčnejším riešením a jedinou účinnou vakcínou.

Medzinarodna gastronomicka sutaz strednych odbornych skol.
Sutazne kategorie - kuchar, casnik, aranzer, barman
Neprehliadnite

Máme problém s nedostatkom kvalifikovanej sily, tvrdí šéf Aliancie slovenskej gastronómie

Do kancelárií len zaočkovaní

Internetoví giganti Google a Facebook v stredu oznámili, že od svojich zamestnancov budú pred ich návratom do spoločných kancelárií požadovať očkovanie proti chorobe covid-19. Viac ako 130-tisíc zamestnancom Googlu to emailom oznámil šéf firmy Sundar Pichai. V prípade Facebooku sa povinné očkovanie zatiaľ bude vzťahovať na zamestnancov v Spojených štátoch, informovala agentúra AP. Oznámenie prichádza krátko po tom, čo o podobnom kroku rozhodli americké verejné inštitúcie.

Väčšina zamestnancov firmy Google by mala opäť zasadnúť do spoločných priestorov až od polovice októbra. Dôvodom k odkladu návratu sú obavy z nákazlivejšieho variantu delta. Povinné očkovanie Google podľa AFP zavedie v USA v „priebehu týždňov", v ďalších častiach sveta potom „v najbližších mesiacoch". Pravidlo sa nebude vzťahovať na krajiny, kde je vakcín nedostatok, ani na zamestnancov, u ktorých očkovanie nedovoľuje ich zdravotný stav.

Facebook zatiaľ počíta s otvorením svojich kancelárií s obsadením polovice ich kapacity od septembra, na plno potom od októbra. Zamestnanci sociálnej siete, ktorí si želajú pokračovať pracovať z domu, o to môžu požiadať, rozhodla firma v júni.

Amazon sa časom z kníhkupectva rozšíril na všetky druhy tovarov a služieb, až sa stal najväčším internetovým obchodom na svete. Zaujímavé je, že Jeff Bezos zainvestoval v roku 1998 aj do Google. Pôvodne vložených 250-tisíc dolárov do akcií malo v roku 2017 hodnotu až 3,1-miliardy.
Neprehliadnite

Google a Facebook pustia do kancelárií len zaočkovaných zamestnancov