Liptovský Mikuláš investuje milióny do stratovej akciovky
23.4.2021 00:02
akt. 22.06.2021 04:14

Liptovský Mikuláš investuje milióny do stratovej akciovky

Uložiť článok
Liptovský Mikuláš zaplatí za nové osvetlenie viac, ako je jeho deklarovaná hodnota. Uhradí aj úroky za pôžičku, ktorú si zobral súkromný investor na jeho rekonštrukciu. Osvetlenie pritom zostane súkromníkovi, mesto získa tisícky akcií firmy generujúcej stratu.

Oprava verejného osvetlenia zvyčajne hlboko načrie do rozpočtov samospráv. Svoje o tom vedia aj vo vyše 30-tisícovom Liptovskom Mikuláši, kde sa pred takmer 14 rokmi rozhodli zmodernizovať verejné osvetlenie za milióny eur. 

Okresné mesto s ročným rozpočtom prevyšujúcim 30 miliónov eur pritom neplatí cez klasické faktúry, ale prostredníctvom majetkového vstupu do firmy, ktorá modernizáciu zrealizovala. Rekonštrukciu osvetlenia bude splácať až do roku 2024. Uhradí aj úroky za úver, ktorý si na to firma zobrala. Aj potom však bude patriť osvetlenie súkromníkovi. Mesto na oplátku získa tisícky jeho akcií. 

Súčasné vedenie Liptovského Mikuláša na čele s Jánom Blcháčom (pôvodne Smer-SD, dnes Hlas), ktorý sedí v primátorskom kresle s prestávkou od roku 2006, to aj tak považuje za výhodné.

Naopak, Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ), mestská kontrolórka aj opozícia v mestskom zastupiteľstve upozorňujú na slabiny systému. Vyčítajú mu nielen porušenia mnohých zákonov, ale aj neprehľadnosť a možnú predraženosť projektu.

Kontroverzný spôsob rekonštrukcie verejného osvetlenia pritom využili nielen v Liptovskom Mikuláši, ale aj v desiatkach ďalších miest a obcí po celom Slovensku. 

Oprava za akcie

Verejné osvetlenie v Liptovskom Mikuláši bolo pred rokom 2007 v zlom stave. Vtedajší i súčasný primátor mesta a poslanec parlamentu Ján Blcháč opisuje, že lampy v meste boli na hranici životnosti a niektoré dokonca spadli na zem. Mesto preto hľadalo spôsob ich modernizácie. 

V roku 2007 urobilo prieskum trhu a trom firmám poslalo výzvy na predloženie ponuky. Išlo o akciovky EVPÚ-ZVS, LUMEN SR a FIN.M.O.S. Kým prvé dve ponúkli rekonštrukciu osvetlenia prostredníctvom splatných faktúr, na ktoré by si mesto muselo podľa Blcháča požičať, tretia firma prišla s odlišným modelom financovania. 

Akciovka FIN.M.O.S. so sídlom v Bratislave navrhla, že si zoberie úver a peniaze investuje do modernizácie osvetlenia. Liptovský Mikuláš sa zas zaviazal, že postupne nakúpi niekoľko tisíc akcií firmy, čím sa síce vyhne úveru, no akcie bude splácať niekoľko volebných období. 

Uvedený model financovania bol podľa primátora Blcháča najlepší: „Malo to hlavu a pätu, aj preto sa to uplatnilo vo viacerých samosprávach. Benefity tohto systému prevážili pri rozhodovaní, ako opraviť verejné osvetlenie,“ tvrdí aj po rokoch politik, ktorý sa nedávno blysol bundou za 300 eur , kúpenou z mestských peňazí ako ochranný odev proti chladu. 

FIN.M.O.S. mal do rekonštrukcie osvetlenia pôvodne investovať takmer 1,5 milióna eur, prevádzkovať ho, udržiavať a zabezpečiť dodávky elektriny. Mesto zas prisľúbilo, že do roku 2021 postupne kúpi 3781 akcií spoločnosti FIN.M.O.S za vyše 1,9 milióna eur. Nové komponenty na osvetlení však mali zostať majetkom súkromníka. 

Ponuky ďalších dvoch oslovených firiem, ktoré počítali s pôžičkou pre mesto, sa pohybovali na úrovni 1,7 a 1,8 milióna eur.

Liptovský Mikuláš pod Blcháčovým vedením zvolil model postupného nákupu akcií, ktorý sa však už o rok začal meniť. 

Investícia verzus splátky

V roku 2008 začali zmluvné strany upravovať pôvodný projekt cez dodatky. Do roku 2010 sa vďaka 11 dodatkom zvýšila veľkosť a rozsah investície do verejného osvetlenia. Zmenil sa aj počet akcií, ktoré malo mesto kúpiť. Do zákazky sa vďaka dodatkom dostala aj nová investícia do ozvučenia na verejnom osvetlení za 490-tisíc eur.

Po zmenách tak akciovka FIN.M.O.S. investovala do verejného osvetlenia vyše tri milióny eur. Mesto na druhej strane sľúbilo, že kúpi 7821 kusov za 2,5 milióna eur namiesto pôvodne plánovaných 3781 za 1,9 milióna eur. 

Konečná suma za nové osvetlenie však bude v skutočnosti ešte vyššia. Liptovský Mikuláš musí do roku 2024 zaplatiť súkromníkovi vyše 4,3 milióna eur. V ročných splátkach totiž spláca aj bankové úroky za úver, ktorý si firma FIN.M.O.S. požičala na investíciu do osvetlenia. Okrem ceny akcií za 2,5 milióna tak mesto zaplatí ďalších takmer 1,8 milióna eur na úrokoch a predpokladanej miere inflácie. 

V praxi to znamená, že hoci mesto zvolilo uvedený spôsob financovania preto, aby si nemuselo brať úver, úroky nakoniec zaplatí aj tak. Nové komponenty na osvetlení však budú patriť súkromníkovi a nie Liptovskému Mikulášu.  

Mačka vo vreci?

Na uvedený spôsob financovania vrátane dodatkov si už v roku 2011 posvietil NKÚ, ktorý samosprávu upozornil na porušenie zákona. Dôvodom bolo šesť dodatkov k zmluvám na nákup akcií firmy FIN.M.O.S v celkovej hodnote 583-tisíc eur. Vyše polmiliónové zvýšenie pritom neschválili poslanci.

„Tento postup nebol schválený mestským zastupiteľstvom, čo bolo v rozpore so zákonom o majetku obcí, keďže iba zastupiteľstvo môže schvaľovať vklady majetku obce do obchodných spoločností. Došlo tak k neoprávnenému čerpaniu finančných prostriedkov a porušeniu finančnej disciplíny,“ uviedol hovorca NKÚ Marek Papajčík. 

V roku 2012, keď bol primátorom Alexander Slafkovský, predložila mestská kontrolórka zastupiteľstvu správu k systému rekonštrukcie verejného osvetlenia. Upozornila na deväť nedostatkov týkajúcich sa porušenia zákona. 

Podobne ako NKÚ kritizovala, že mesto kúpilo časť akcií bez schválenia zastupiteľstvom. Upozornila tiež na to, že k oprave ozvučenia za 490-tisíc eur neprebehlo výberové konanie či na chýbajúcu nájomnú zmluvu k užívaniu osvetlenia firmou FIN.M.O.S.

Zo správy mestskej kontrolórky ďalej vyplynulo, že zmluvné strany nedodržali niektoré zmluvné podmienky a pre chýbajúce doklady nebolo možné úplne skontrolovať investíciu do osvetlenia. 

Problémom mal byť aj samotný nákup akcií firmy FIN.M.O.S., pričom nebola známa bonita ani majetok firmy, ani trhová cena akcií.

„S poukazom na uvedené skutočnosti napriek tomu, že boli popri sebe uzatvorené dva relatívne samostatné obchodné zmluvné vzťahy, bolo zrejmé, že majú byť vzájomne prepojené a ide o zastretú investičnú akciu financovanú mestom Liptovský Mikuláš,“ konštatovala mestská kontrolórka v správe. 

Zmena systému a trestné oznámenia

Ján Blcháč, ktorý bol primátorom Liptovského Mikuláša v čase podpisu aj dodatkovania zmluvy, viní zo zamotanej situácie bývalé vedenie mesta na čele so Slafkovským. Ten sa stal primátorom mesta po komunálnych voľbách v roku 2010. V roku 2014 ho opäť vystriedal Blcháč. 

Blcháč tvrdí, že nové vedenie mesta narušilo pôvodný koncept vzťahov medzi mestom a akciovkou FIN.M.O.S. „Pôvodný projekt sa v roku 2011 narušil a to bola veľká chyba. Dnes je to taký mačkopes. Údržbu svetiel, aj tých, ktoré opravil FIN.M.O.S., robia naše verejnoprospešné služby za naše peniaze.“

Blcháč kritizuje aj niektorých vtedajších poslancov: „Spochybňovali aj to verejné obstarávanie, spochybňovali aj cenu elektrickej energie. Všeobecne išlo o pokus o spochybnenie projektu.“ Zistenia mestskej kontrolórky označil za „predmet objednávky a účelového zadania“. 

„Celý projekt sa mal zrušiť. Urobila sa účelová kontrola a na jej základe sa podalo jedno z piatich trestných oznámení. Všetko sa ale vysvetlilo a postupovali sme v súlade so zákonom,“ dušuje sa primátor, ktorý sa vlani dostal do parlamentu na kandidátke Smeru-SD a dnes sa hlási k Pellegriniho Hlasu.   

Článok pokračuje pod boxom: 

Ktoré slovenské mestá a obce využili systém rekonštrukcie osvetlenia od FIN.M.O.S.?


Protischránkový register uvádza, že v súčasnosti má účasť v spoločnosti FIN.M.O.S. spolu 24 obcí a miest. 


Služby tejto firmy využili v roku 2006 napr. v Dunajskej Strede, aj aby sa mesto úverovo nezaťažilo a získalo stabilného dodávateľa elektriny. Podľa primátora mesta Zoltána Hájosa dnes už banky ponúkajú úvery samosprávam za najnižšie ceny, preto by dnes takýto model financovania rekonštrukcie nebol najvýhodnejší. 


V roku 2008 využili investídiu FIN.M.O.S. aj v Handlovej, pretože bola vtedy najvýhodnejšia. Kancelária primátorky uviedla, že z pohľadu prehľadnosti, aktuálnych skúseností, ako aj dostupnosti služieb na trhu by v súčasnosti mesto zrejme pristúpilo k inej forme zmluvného vzťahu. 


Mesto Michalovce zas uviedlo, že nemá k systému rekonštrukcie od FIN.M.O.S. vážnejšie výhrady. 

Kultan: Béčkové akcie

Trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku podal Blcháčov nástupca Slafkovský. Vyšetrovateľ však u Blcháča pochybenie nenašiel. Prokurátor zamietol aj následnú sťažnosť mesta na verdikt vyšetrovateľa, čo nám potvrdila Krajská prokuratúra v Žiline. 

Slafkovský je napriek tomu dodnes presvedčený, že systém nebol dobre nastavený. „Mesto zaplatilo príliš veľa peňazí za to, čo spätne dostalo od akciovky FIN.M.O.S. Ako mesto sme zaplatili už viac ako štyri milióny eur na rôznych poplatkoch a na akciách od firmy, ktorá nikdy nevykazovala zisk,“ argumentuje. 

Model financovania verejného osvetlenia kritizuje aj súčasný mestský poslanec Vincent Kultan, ktorý sa vlani neúspešne uchádzal o post primátora – Blcháč ho porazil o tisíc hlasov. Podľa neho ide o „ukážku bačovania v samospráve a výsledkom sú napchaté peňaženky niektorých jednotlivcov“. 

„V roku 2007 uzavrel vtedajší aj súčasný primátor Blcháč nevýhodnú zmluvu. Jej podstatou je obchádzanie zákona o verejnom obstarávaní a nákup béčkových akcií od stratovej firmy, ktorá vykazuje všetky znaky schránkovej firmy,“ tvrdí Kultan.

Dodal, že „odborné posúdenie vypracované znalcom Jánom Hlinom z rokov 2011 – 2014 preukázalo, že to, čo firma FIN.M.O.S. investovala v meste, sa pohybuje na úrovni milióna eur. Obyvatelia ale za to zaplatia 4,4 milióna“.

Rovnaký názor má aj exprimátor Slafkovský. 

Čo bude ďalej? 

Kultan upozorňuje, že stĺpy verejného osvetlenia sú dnes majetkom akciovky FIN.M.O.S. „Na budúci rok zmluva končí a mesto si bude musieť od firmy kúpiť vlastné verejné osvetlenie späť. Šepká sa o sume 500-tisíc eur a viac.“

Liptovský Mikuláš bude musieť po splatení tisícok akcií firmy FIN.M.O.S vyriešiť, ako s nimi naloží. 

„S veľkou pravdepodobnosťou si nakoniec ešte budeme musieť osvetlenie kúpiť za zostatkovú cenu. Nemáme osvetlenie ani výnosné akcie. Neviem, ako to chce vedenie mesta riešiť. Poslanci ho (Blcháča, pozn. red. ) viackrát žiadali, aby povedal, ako to bude pokračovať. On im nikdy nedal odpoveď,“ dodáva Slafkovský. 

Primátor Blcháč, ktorý vlani zaujal médiá tým , že poslal na poslancov mestského zastupiteľstva mestskú políciu pre vopred avizovanú neúčasť na zasadnutí zastupiteľstva, spomína rokovanie so zástupcami firmy FIN.M.O.S.

„Jeden model môže byť, že FIN.M.O.S-u vrátime akcie a oni nam dajú vybavenie mestského osvetlenia. Druhý model je, že budeme pokračovať bez splácania akcií a FIN.M.O.S. bude inovovať osvetlenie ďalej,“ približuje Blcháč, 

Blcháč nepovažuje za problém ani nákup akcií spoločnosti, ktorá je od roku 2010 takmer v pravidelných státisícových stratách. 

„Zmyslom toho celého nebolo stať sa akcionárom FIN.M.O.S. s očakávaním podielov na zisku z akcií. Išli sme tam preto, aby sa vyriešilo verejné osvetlenie. V tom čase to nebolo zlé riešenie,“ dôvodí Blcháč. 

Predseda predstavenstva a jeden z konečných užívateľov výhod akciovky FIN.M.O.S. Peter Schramm neodpovedal na otázku, ako budú postupovať. Poznamenal, že spoločnosť zrealizovala investíciu v Liptovskom Mikuláši podľa podmienok dopytu a ponuky a uzatvorených zmlúv schválených mestským zastupiteľstvom. 

„Všetky obsahové, právne aj finančné zmeny boli riešené na podnet samosprávy. K dnešnému dňu vzájomné zmluvné vzťahy s mestom boli vysporiadané vzájomnou dohodou, preto nepovažujeme za vhodné sa k ďalším otázkam podrobnejšie vyjadrovať,“ uvádza Schramm. 

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Hlas - sociálna demokracia
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.