Na hlavný obsah

Kráľ westernov, kovboj John Wayne, patril k legendám americkej kinematografie

Hral vo vyše 140 filmoch.

Kráľ westernov, kovboj John Wayne, patril k legendám americkej kinematografie
John Wayne vo filme Stopári (1956). Foto: TASR/AP

Americký filmový herec, producent a režisér John Wayne sa narodil 26. mája 1907. Patrí k legendám amerického filmu, je jedným z najznámejších predstaviteľov westernových úloh.

Vo vyše 140 filmoch vytvoril hlavnú úlohu, hral v mnohých epizódach seriálov a televíznych šou, režíroval päť filmov. Za úlohu jednookého pištoľníka vo westerne Henryho Hathawaya Skutočná guráž (True Grit, 1969) získal sošku Oscara.

John Wayne vo filme Skutočná guráž (1969).
John Wayne vo filme Skutočná guráž (1969).Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

John Wayne, ktorého filmová kariéra sa začala ešte v ére nemého filmu dvadsiatych rokov a pokračovala až do sedemdesiatych rokov 20. storočia, sa stal hviezdou dobrodružných príbehov z divokého západu.

Aj keď nakrútil mnoho filmov s rôznou tematikou, populárny sa stal najmä vo westernoch a v úlohách kovbojov, vďaka čomu získal aj titul „kráľ kovbojov“.

Marion Michael Morrison, ako znie jeho vlastné meno, sa narodil 26. mája 1907 vo Wintersete, štát Iowa. Jeho rodina pochádzala z Írska a Škótska. Do školy začal chodiť v meste Glendal v Kalifornii. Výborne študoval a patril medzi najlepších športovcov.

Ako študent University of Southern California (USC) počas prázdnin pracoval vo  filmovej spoločnosti Fox. V 1926 debutoval vo filme ako člen univerzitného ragbyového družstva a potom hral v niekoľkých malých úlohách.

Filmový kovboj

Prvú väčšiu úlohu mu v roku 1930 ponúkol režisér Raoul Walsh vo filme Veľká cesta (The Big Trail). Spolu s filmom získal nové umelecké meno: John Wayne.

Práve tento film začal Johnovu kariéru vo filmoch s westernovou tematikou, účinkoval aj v desiatkach nízkorozpočtových westernov, až kým ho John Ford v roku 1939 neobsadil do filmu Prepadnutie (Stagecoach).

John Wayne vo filme Prepadnutie (1939).
John Wayne vo filme Prepadnutie (1939).Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Spolu potom nakrútili viacero ďalších zaujímavých westernov – napríklad Pevnosť Apačov (Fort Apache, 1948), Žltá stuha (She Wore a Yellow Ribbon, 1949), Stopári (The Searchers, 1956).

Významné filmy vznikli aj v spolupráci s ďalším z režisérskych klasikov Howardom Hawksom: Červená rieka (Red River, 1948), Rio Bravo (1959) alebo El Dorado (1966). Posledným hraným titulom legendy westernových príbehov bol western Strelec (The Shootist) z roku 1976.

Producent a režisér

V 50. rokoch 20. storočia sa Wayne podieľal aj na produkcii filmov. Pred smrťou v roku 1979 účinkoval už len v dokumentárnych televíznych reláciách.

Jeho režijná prvotina, film s témou boja za slobodu, Alamo (1960) sa zaoberá otázkou obrany rovnomennej pevnosti skupinou dobrovoľníkov, ktorí čelili mnohonásobnej presile Mexičanov v roku 1836.

Okrem iných režíroval aj film Zelené barety (The Green Berets, 1968), v podstate propagandistický film oslavujúci americké vojenské jednotky vo Vietname.

O Waynovi bolo známe, že bol oddaným Američanom – superpatriotom. Bol trikrát ženatý a mal sedem detí. V 1964 mu diagnostikovali rakovinu pľúc, podrobil sa viacerým operáciám, zhubnej chorobe podľahol v Los Angeles až o 15 rokov neskôr.

Posmrtne mu v roku 1980 americký prezident Jimmy Carter udelil najvyššie civilné vyznamenanie Medailu slobody.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet