Na oboch stranách hranice Ukrajiny s Poľskom stojí vyše 20-tisíc vozidiel

TASR
TASR

Poľskí vodiči kamiónov takto už štvrtý deň protestujú proti konkurencii ukrajinských kolegov.

Poľskí vodiči kamiónov takto už štvrtý deň protestujú proti konkurencii ukrajinských kolegov.

TASR

TASR

Poľské prepravné spoločnosti zablokovali hraničné priechody s Ukrajinou v pondelok 6. novembra a žiadajú, aby sa pre ukrajinských vodičov kamiónov znovu zaviedli povolenia na vstup do Poľska. Európska únia ich zrušila po ruskej invázii na Ukrajinu. Informuje agentúra AFP.

„Teraz je na oboch stranách zablokovaných vyše 20-tisíc vozidiel,“ oznámil minister pre obnovu Ukrajiny Olexandr Kubrakov. O záležitosti už rokoval s poľským kolegom Andrzejom Adamczykom.

„Ukrajina rešpektuje právo na protest a je pripravená na konštruktívny dialóg zameraný na vyriešenie situácie,“ povedal Kubrakov. „Blokáda poľských protestujúcich narušuje logistické trasy, čo už nepriaznivo postihuje ekonomiku Ukrajiny a Európskej únie,“ doplnil.

Ide o najnovší zo série ekonomických sporov medzi oboma spojencami a blokáda postihuje najmä nákladné vozidlá. Poľská polícia na priechode Hrebenne – Rava-Ruska odhadla asi 500 kamiónov v 40 kilometrov dlhom rade. „Čas čakania na prechod cez hranicu je asi 160 hodín,“ povedala policajná hovorkyňa Malgorzata Pawlowská.

Kolóna kamiónov na južnejšom priechode v obci Medyka sa odhaduje na 55 hodín. Kyjev informoval, že od poľských prepravných spoločností nedostal žiadne oficiálne žiadosti ani návrhy, ako tento spor vyriešiť.

„Je zlé zatvoriť hranicu s Ukrajinou počas vojny,“ povedal pre AFP 36-ročný kamionista Olexandr, ktorý stojí v rade na priechode v západoukrajinskom meste Rava-Ruska dva dni. Odmietol uviesť svoje priezvisko.

Varšava je oddaný podporovateľ Kyjeva v jeho vojne proti Rusku, ktorú Moskva rozpútala vo februári 2022. Vzájomné vzťahy sa zhoršili pred jesennými parlamentnými voľbami pre postoje vládnucej nacionalistickej strany Právo a spravodlivosť (PiS).

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia