Aktuálne 29. júl 2021

Spor medzi prokurátormi Generálny prokurátor Žilinka podal návrh na disciplinárne stíhanie Lipšica

Postoj
Postoj

Informuje o tom Rádio Slovensko. Žilinka v stredu napísal, že špeciálny prokurátor konal v rozpore so zákonom a jeho postup nebude tolerovať.

Informuje o tom Rádio Slovensko. Žilinka v stredu napísal, že špeciálny prokurátor konal v rozpore so zákonom a jeho postup nebude tolerovať.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Postoj

Generálny prokurátor Žilinka podal návrh na disciplinárne stíhanie Lipšica
Maroš Žilinka. Foto - TASR/Jaroslav Novák

Generálny prokurátor Maroš Žilinka po mediálnych vyjadreniach špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica podal návrh na disciplinárne stíhanie voči jeho osobe.

Žilinka kritizoval spôsob, akým sa v stredu v médiách Lipšic vyjadril k uzneseniu Úradu inšpekčnej služby o vznesení obvinenia a pokladá ho za neakceptovateľný.

„Nielenže sa špeciálny prokurátor vyjadroval k veci, v ktorej Úrad špeciálnej prokuratúry nevykonáva dozor (dozor vykonáva prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava), ale špekulatívne polemizoval s jednotlivými dôkazmi neprípustným spôsobom vlastným pre obhajobu,“ napísal Žilinka na sociálnej sieti.

Lipšic podľa neho zabudol, že už nie je advokátom, ale špeciálnym prokurátorom. Žilinka tvrdí, že Lipšic verejne prezentoval svoje subjektívne názory vo veci, ktorá nie je právoplatne skončená.

SÚ CHVÍLE, KEDY SA NESMIE MLČAŤ Včera som sa verejne zastal vyšetrovateľov NAKA z vyšetrovacieho tímu Očistec, ako aj...

Uverejnil používateľ Daniel Lipšic Štvrtok 29. júla 2021

Lipšic reagoval na Žilinkovu kritiku.

"V médiách boli opakovane zverejňované informácie, ktoré sú dokázateľne nepravdivé (napr. o tom, že vyšetrovatelia neposkytovali antitímu ÚIS požadovanú súčinnosť), a preto som považoval za svoju povinnosť sa vyšetrovateľov a prokurátorov ÚŠP, ktorí sú činní v týchto veciach, zastať."

Čítajte tiež

Špeciálny prokurátor podľa Žilinku postupoval bezprecedentne v rozpore so zákonným princípom zdržanlivosti prokurátora.

Lipšic v stredu uviedol, že Úrad špeciálnej prokuratúry so znepokojením vníma sústavné snahy spomaliť a zabrzdiť vyšetrovanie mimoriadnej závažnej trestnej činnosti, ktorú vyšetrujú vyšetrovatelia NAKA pracovnej skupiny Očistec pod dozorom prokurátorov ÚŠP. 

„Sme presvedčení, že relevantné podozrenia týkajúce sa integrity vedených trestných stíhaní je potrebné preveriť. Malo by sa tak však diať len zákonným spôsobom a bez toho, aby bola verejnosť zavádzaná nepravdivými informáciami,“ povedal Lipšic.

Úrad špeciálnej prokuratúry zdôrazňuje, že každý svedok musí niesť trestnoprávnu zodpovednosť, ak vo svojej výpovedi uvedie nepravdu o okolnosti, ktorá má podstatný význam pre rozhodnutie.

Čítajte tiež
Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0