Denník N

Zaočkovanosť šesťročných detí proti čiernemu kašľu je už pod kritickou hranicou. Pri osýpkach je to ešte horšie

Pri polovici povinných očkovaní nedosahuje Slovensko potrebnú úroveň zaočkovania, ktoré zabezpečuje kolektívnu imunitu. V okrese Prievidza je dokonca proti osýpkam zaočkovaných len 77 percent šesťročných detí.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Začiatkom týždňa z Česka hlásili, že za posledných sedem dní pribudlo takmer 1500 prípadov čierneho kašľa. Išlo o najvyšší nárast od začiatku tohto roku. Od januára tam je celkovo takmer 8-tisíc nakazených, čo je najviac prípadov za posledných 60 rokov.

V Česku tak zažívajú epidémiu čierneho kašľa. Ochorenia, proti ktorému sa majú deti povinne očkovať. Začiatkom apríla v Česku na čierny kašeľ zomrel novorodenec, mesiac predtým zomrel 55-ročný muž, ktorý mal aj čierny kašeľ.

Na Slovensku situácia nie je taká kritická ako v Česku, hlásených bolo u nás 390 prípadov. „Najvyššiu chorobnosť evidujeme u detí do jedného roka, ktoré ešte neboli pre svoj vek zaočkované všetkými dávkami proti ochoreniu čierneho kašľa,“ uvádza Úrad verejného zdravotníctva.

Množstvo zaočkovaných detí však ukazuje, že na Slovensku môžeme mať problém. Povinná zaočkovanosť totiž stále klesá.

Čierny kašeľ aj osýpky sú pod kritickou hranicou

Hlavná hygienička Tatiana

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Osýpky

Zdravotníctvo

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie