Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Neexistuje dostatok dôkazov, že by vyšetrovatelia okolo Jána Čurillu páchali trestnú činnosť, rozhodol súd
Zdielať na

Neexistuje dostatok dôkazov, že by vyšetrovatelia okolo Jána Čurillu páchali trestnú činnosť, rozhodol súd

BRATISLAVA / Je to odveta za to, že moji klienti chceli vyšetrovať závažnú trestnú činnosť. Takto hodnotí stíhanie vyšetrovateľov tímu Očistec ich advokát. Podľa krajského súdu, ktorý ich prepustil z väzby, z doterajších dôkazov nevyplýva ich protiprávne konanie. Prokuratúra však ich obvinenie zatiaľ nezrušila. A dva názorové tábory sú aj medzi politikmi.

Vyšetrovali kolegov z policajnej inšpekcie pre podozrenia z korupcie a rôzne manipulácie. Tí ich krátko na to obvinili, že si všetko len vymysleli, aby sami zakryli vlastnú trestnú činnosť. Takto v skratke sa dá opísať príbeh 4 policajtov z tímu Očistec. Krajský súd, ktorý ich prepustil z väzby, v uznesení konštatuje, že Ján Čurilla, Pavol Ďurka, Štefan Mašín a Milan Sabota začatím trestného stíhania pre podozrenia, ktoré mali o inšpekcii, nespáchali nič nezákonné.

V uznesení sa píše: "Doteraz zistené skutočnosti nenasvedčujú tomu, že skutky majú znaky trestného činu, ich formulácia indikuje presný opak." Uznesenie ďalej konštatuje, že vyšetrovatelia nemohli zmanipulovať minimálne 5 svedkov a zosúladiť ich výpovede. Tiež sa pozastavuje nad tým, prečo sa v spise uvádza, že sa Milan Sabota priznal, keď to neurobil. 

To, že by vyšetrovatelia konali protiprávne podľa súdu nedokazujú ani odposluchy, ktoré mali nainštalované v kancelárii, a ktoré boli podľa prokuratúry jedným z hlavných dôkazov. Senát poukazuje na to, že pred rozhodnutím sa radia napríklad aj sudcovia. "Pričom takúto diskusiu je vo všeobecnosti potrebné považovať za žiadúci spôsob práce smerujúci k dosiahnutiu vyššej kvality či objektivity a nie za úmysel manipulovať výsledok trestného konania," uvádza sa v uznesení. "Tých dôkazov je dosť na to, aby sa v tejto fáze mohlo povedať, že sa ničoho nedopustili. To bola odveta za to, že títo ľudia, moji klienti, chceli vyšetrovať závažnú trestnú činnosť," konštatoval advokát Peter Kubina. "Ak tu hrozí, že by mali byť od tejto práce odstavení napríklad cestou kriminalizácie, považujem to za veľmi nešťastné," uviedol Peter Kubina. 

"Mali by to stíhanie zastaviť," vyjadrila sa ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. "Potom všetkých do jedného nech prepustia, od Gašpara po Bödöra," reagoval Robert Fico. "Nechcel by som, aby sa v prípade hocijakého človeka takto dohadovali 4 policajti, ako ho idú obviniť, to by som neželal nikomu, preto ten ľudský pocit tam zostáva," povedal bývalý premiér Peter Pellegrini. 

Napriek argumentom súdu sa situácia pre vyšetrovateľov nateraz zásadným spôsobom nemení. Naďalej sú obvinení a ich spis je na KP BA. "V danej trestnej veci bude rozhodovať o ich sťažnosti GP SR," informoval hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan. "Neviem si predstaviť, aby niekto pokračoval v ich stíhaní bez toho, aby mu nezliezla koža z tváre," uzavrel advokát Peter Kubina. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy