Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
VIDEO z nemocničnej izby. Zeman podpísal zvolanie ustanovujúcej schôdze nového parlamentu
Zdielať na

VIDEO z nemocničnej izby. Zeman podpísal zvolanie ustanovujúcej schôdze nového parlamentu

PRAHA / Kancelár prezidentskej kancelárie Miloša Zemana, Vratislav Mynář zverejnil vo štvrtok video, na ktorom český prezident priamo na nemocničnom lôžku podpisuje termín ustanovujúcej schôdze.

Prezident Miloš Zeman poveril kancelára Vratislava Mynářa ešte pred svojou hospitalizáciou, aby pripravil podpisovú listinu zvolávajúcu zasadanie novej Snemovne. Mynář to povedal na tlačovej konferencii. Prezident podľa neho zároveň rozhodol o prítomnosti predsedu Snemovne Radka Vondráčka (ANO) pri podpise listiny a poveril kancelára všetko pripraviť. Mynář následne v stredu o rozhodnutí Zemana informoval premiéra Andreja Babiša (ANO). Pražský hrad zároveň zverejnil video, na ktorom Zeman v nemocnici zvolanie Snemovne podpisuje. 

"Prezident republiky mi v nedeľu 10. októbra dal po schôdzke s pánom premiérom, ktorá prebehla na zámku v Lánech, za úlohu pripraviť k podpisu listinu o ustanovujúcej schôdzi Poslaneckej snemovne Českej republiky," povedal Mynář. Zároveň podľa neho rozhodol o účasti Vondráčka pri podpise a dal mu za úlohu, aby všetko zorganizoval. 

Mynář rovnako uviedol, že v pondelok zadal na Pražskom hrade za úlohu príslušné rozhodnutie pripraviť a dopoludnia v stredu, 13. októbra o rozhodnutí informoval premiéra Babiša. Vo štvrtok (14. októbra) potom Zeman svojho kancelára informoval, že je pripravený v nemocnici podpísať listinu. 

Mynář zároveň na tlačovej konferencii zverejnil video, na ktorom Zeman podpisuje listinu a podpis komentuje. Na zábere sú okrem Zemana ďalšie štyri osoby. okrem Mynářa a Vondráška aj prezidentov tajomník Jaroslav Hlinovský. Nikto z prítomných nemá na záberoch nasadené rúško alebo respirátor. Hovorkyňa Ústrednej vojenskej nemocnice potvrdila, že všetci prítomní v Zemanovej izbe porušili pravidlá. 

Mynář sa ohradil, že by on alebo niekto iný manipuloval s podpisom prezidenta alebo ho falšoval. Je pripravený poskytnúť súčinnosť polícii, ktorá sa záležitosťou zaoberá. 

Kancelár taktiež uviedol, že polícia odprevadila Vondráčka do predsiene Zemanovej nemocničnej izby, kde ho osobne prevzal. Podobnú verziu zverejnil aj Vondráček. Polícia ale túto informáciu poprela a dementovala, že by predsedu Snemovne k Zemanovi sprevádzala. 

Mynář poďakoval za povzbudivé listy, ktoré ľudia prezidentovi píšu. Zemana podľa neho časti navštevuje rodina a niektorí spolupracovníci z Kancelárie prezidenta republiky. Prezidentovi na jeho prianie odovzdávajú denný monitor správ. Zeman sa podľa neho zaujíma o diane v Českej republike. 

Najčítanejšie správy