Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Vedci upozorňujú na iné príznaky britskej mutácie: TOTO sú hlavné rozdiely!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Príznaky u ľudí nakazených covidom-19 sa podľa britského prieskumu líšia podľa toho, či pacientov zasiahla britská mutácia alebo pôvodný covid. Tí s britskou mutáciou majú častejšie kašeľ, bolí ich v krku a sú unavení. Strata chuti a čuchu je u nich naopak menej častá.

KORONAVÍRUS Ďalšie varovanie z Nemecka: Na obzore je temný mrak vážneho nebezpečenstva

"Strata chuti a strata čuchu boli výrazne menej časté u ľudí pozitívnych s (britským) variantom," uvádza Britský štatistický úrad (ONS). "Iné príznaky boli bežnejšie u (britského) variantu, najčastejší bol kašeľ, bolesť hrdla, únava, myalgia (bolesť svalov) a horúčka," uvádza ONS. Dýchavičnosť, bolesť hlavy a ťažkosti so zažívaním sú rovnako časté u oboch variantov.

Prieskum bral do úvahy pacientov pozitívne testovaných na covid-19 v Británii v období od 15. novembra 2020 do 16. januára 2021. Štúdia infekcií ONS patrí podľa Reuters k hlavným nástrojom pre odhad komunitného šírenia koronavírusu.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Takzvaná britská mutácia, ktorá sa prvýkrát objavila na juhovýchode Anglicka v decembri minulého roka, je výrazne nákazlivejšia. Podľa britskej vlády je naviac tiež možno o 30 percent smrteľnejšia než pôvodný kmeň, vedci ale toto tvrdenie zatiaľ skôr odmietajú a odvolávajú sa na nedostatočný rozsah skúmaných dát. Panujú obavy, že existujúce vakcíny, alebo tie, ktoré sú ešte len vo fáze vývoja, by mohli byť proti mutácii menej účinné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu