Nový variant omikron: Zákaz cestovania ho už asi nezastaví. Džin je vypustený z fľaše
1.12.2021 00:10

Nový variant omikron: Zákaz cestovania ho už asi nezastaví. Džin je vypustený z fľaše

Uložiť článok
Slovensko zatiaľ nezaznamenalo prípad nového variantu koronavírusu omikron. No môže to byť len otázka času.

Trestáte nás za vedecký objav omikronu a podrážate nám nohy. Takto ostro a ešte ostrejšie reagovali africké krajiny na zakázanie letov na západ zo svojich domovských krajín po objavení nového variantu koronavírusu.

„Výborná vedecká práca by mala byť ocenená a nie trestaná,“ reagovala vláda v juhoafrickej krajine, v ktorej laboratóriách objavili omikron vo štvrtok a okamžite o tom informovali aj celý svet.

Zastala sa ich však aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Tá tvrdí, že zatváranie hraníc v tejto situácii nie je riešením. A ak, tak maximálne dočasným a rozšírenie omikronu do zvyšku sveta maximálne spomalí, ale určite ho nezastaví.

Pridalo sa aj Slovensko

Keď sa prvýkrát objavili informácie o novom variante v Juhoafrickej republike, tamojšie úrady o tomto objave okamžite informovali aj svet. Aj napriek tomu, že ešte stále netušili, aký môže byť nebezpečný.

Už niekoľko hodín po tom západné krajiny zaviedli cestovné obmedzenia z juhoafrických krajín. Spravili tak Spojené štáty, Európska únia či Británia.

Izrael v nedeľu dokonca zavrel hranice pre úplne všetkých.

Na odporúčanie Európskej komisie sa pridalo aj Slovensko. Ak prichádzate z Juhoafrickej republiky, ale už aj Izraela či Hongkongu, musíte stráviť 14 dní v karanténe bez ohľadu na to, či ste očkovaní, alebo ste covid prekonali.

Džin z fľaše už bol vypustený

No viaceré dotknuté africké krajiny to nepovažujú za fér. Ozvali sa aj Seychely, africký ostrov, ktorý je závislý od turizmu. Tamojšia vláda pritom informovala, že omikron sa tam zatiaľ ani vôbec nenašiel.

Epidemiológovia a odborníci na šírenie vírusu však pochybujú, že by tieto opatrenia mali nejaký väčší zmysel.

„Bohužiaľ, z toho, čo vieme o epidemiológii SARS-CoV-2 a tohto variantu, je jasné, že džin z fľaše už bol pravdepodobne vypustený,“ cituje NPR šéfa Yaleského inštitútu pre globálne zdravie Saada Omera.

„Tieto zákazy majú len veľmi malý úžitok,“ myslí si.

Obavy vyvoláva aj fakt, že omikron už tak či tak objavili aj v Európe. Mimo iného v Nemecku či vo Veľkej Británii, na Slovensku ho zatiaľ ešte neodhalili.

Znepokojivé je to najmä v prípade Belgicka, kde človek infikovaný omikronom nemal žiadnu spojitosť s Južnou afrikou. Znamená to, že v krajine už prebieha takzvaný komunitný prenos variantu, teda taký, ktorého pôvod sa už nedá presne dohľadať.

Šéf Moderny: Vakcíny asi nebudú až také účinné

Západ však nemá celkom zviazané ruky, ako pomôcť krajinám tretieho sveta zachytávať podobné varianty.

Nezávislý panel pre pandemickú pripravenosť prišiel s týmito riešeniami: Musíme oveľa užšie spolupracovať pri oboznamovaní s vedeckými poznatkami aj so zvyškom sveta. Mali by sme chudobnejším krajinám pomôcť s lepším prístupom k vakcínam. A tým, ktoré si nemôžu dovoliť často drahé sekvenovanie vírusov (odhaľovanie nových mutácií), by sme mali pomôcť aj finančne.

Vedci stále skúmajú, či bude omikron skutočne taký nebezpečný, ako to pri pohľade na jeho štruktúru vyzerá. Znepokojivý je najmä jeho mimoriadne vysoký počet mutácií v časti vírusu, ktoré môžu byť zodpovedné za infikovanie sa do bunky.

Čo ale najviac znepokuje celý svet, je otázka, či budú voči novému variantu účinné aj vakcíny, na ktoré stavil celý svet.

Šéf jedného z ich najväčších výrobcov, firmy Moderna, v utorok priniesol zlé správy: Je nepravdepodobné, že vakcíny budú voči omikronu rovnako účinné ako voči predošlým variantom.

Výrobcovia očkovacích látok proti covidu však prisľúbili, že na nový variant budú reagovať a vakcíny sa pokúsia „redizajnovať“. No to potvrvá istý čas. Dovtedy už môže byť omikron rozšírený aj v krajinách s vyššou zaočkovanosťou, ku ktorým z pohľadu celého sveta patrí aj Slovensko.

To, či omikron získa dominanciu nad najviac rozšíreným variantom delta, však ešte vedci nevedia s istotou povedať.

Slovensko má pre omikron obmedzené príchody z týchto krajín:

  • Botswana
  • Hongkong
  • Izrael
  • Lesotho
  • Mozambik
  • Namíbia
  • Seychely
  • Svazijsko
  • Zimbabwe

(pozn.: po príchode z týchto krajín je povinná 14-dňová karanténa bez ohľadu na očkovanie, prekonanie alebo test na covid)

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.