Aktuálne 27. júl 2021

Matovič a Sputnik Expremiéra zaočkovali. Hovorí o dezolátoch v politike, v ŠÚKL a v médiách

Lukáš Kekelák
Lukáš Kekelák

Popiera slová ministra zdravotníctva, ktorý pre Postoj tvrdil, že dostal pozvánku na očkovanie ráno 21. júna. Údajne ju dostal až na obed.  

Popiera slová ministra zdravotníctva, ktorý pre Postoj tvrdil, že dostal pozvánku na očkovanie ráno 21. júna. Údajne ju dostal až na obed.  

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Lukáš Kekelák

Minister financií Igor Matovič sa dal zaočkovať Sputnikom. Stalo sa tak po 26 dňoch od jeho registrácie na konci júna.

Oznámil to na sociálnej sieti, kde píše, že ak by „dezoláti v politike, v ŠÚKL a médiách Sputnik nedémonizovali,“ mohlo byť podľa jeho slov ruskou vakcínou dnes zaočkovaných už polmilióna ľudí.

Matovič ešte minulú stredu 21. júla po rokovaní vlády povedal, že ani po niekoľkých týždňoch, čo je zaregistrovaný na očkovanie Sputnikom, termín stále nedostal a označil to za pofidérne.

V rozhovore pre denník Postoj však minister zdravotníctva Vladimír Legvarský tvrdil, že expremiér termín na očkovanie práve 21. júla z NCZI dostal, a to už ráno. Minister financií to však v statuse popiera slovami, že „niekto šíril svoje bludy“.

Termín dostal vraj až 12:42 v daný deň, teda krátko po tom, ako médiám hovoril, že na svoj dátum očkovania stále čaká.

Čítajte tiež

Na očkovanie čakal do poslednej chvíle

Prihlásenie sa na očkovanie ruskou vakcínou okrem Igora Matoviča využilo len necelých 20-tisíc ľudí. Sputnikom sa začalo očkovať až 7. júna, hoci 200-tisíc vakcín prišlo na Slovensko už na začiatku marca.

Krajčí avizoval, že Sputnikom sa bude očkovať do dvoch týždňov. Ruská vakcína však krátko po príchode na košické letisko spustila takmer mesiac trvajúci konflikt v koalícii, ktorý vyústil do rekonštrukcie vlády, výmeny ministra zdravotníctva aj premiéra.

Igor Matovičs sa na očkovanie zaregistroval nakoniec až 30. júna. Následne sa nevyužité vakcíny vrátili späť do Ruska.

Expremiér v danom čase tvrdil, že s očkovaním otáľal preto, lebo chcel najskôr počkať na uplynutie 180 dní od prekonania ochorenia covid-19, ktoré mu potvrdili tesne pred Vianocami. Okrem toho údajne čakal aj na chvíľu, keď bude môcť zaregistrovať na očkovanie aj svoju 12-ročnú dcéru, aby mohli ísť na očkovanie spolu celá rodina.

Ešte koncom mája však líder OĽaNO hovoril, že sa Sputnikom nedá zaočkovať preto, lebo by mu ako ministrovi skomplikoval cestovanie, hoci predstavitelia vlády majú pri cestovaní výnimky. Poukázal na to, že nie všetky krajiny uznávajú ruskú vakcínu, ktorá dodnes nebola registrovaná Európskou liekovou agentúrou ani Svetovou zdravotníckou organizáciou. 

Čítajte tiež

Pre Sputnik v konflikte s Lengvarským aj Baťovou

Nový minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský sa od svojho nástupu na čelo rezortu netajil tým, že pri vakcínach presadzuje európske riešenia a odmietal očkovanie neregistrovanou vakcínou. Sám povedal, že by sa ňou nedal očkovať a neodporučil by ju ani svojej rodine a známym.

Igor Matovič Lengvarského vyjadrenia neskôr kritizoval.

„Očakával som z jeho strany masívnu podporu vakcíny Sputnik,“ povedal s tým, že hneď po nástupe do čela rezortu mal ako lekár a generál zaveliť a spustiť očkovanie Sputnikom. Miesto toho však podľa Matoviča skôr nadbiehal ľuďom, ktorí Sputnik kritizovali.

Matovič ešte v júni pre RTVS povedal, že sled udalostí okolo ruskej vakcíny pokladá za „extrémnu nadprácu“ proti Sputniku, ktorú by podľa neho mali preveriť aj orgány činné v trestnom konaní. „Nech si potom povieme pravdu, koľko životov sme zmarili,“ povedal bývalý premiér.

Spustenie očkovania Sputnikom skomplikoval aj spor lídra OĽaNO so Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv, ktorý neposúdil bezpečnosť vakcíny, najmä pre chýbajúce dokumenty od ruského výrobcu. Ústav podľa vlastných slov nedostal 80 percent dokumentácie, o ktorú žiadal.

ŠÚKL tiež v kritickom stanovisku napísal, že „podľa publikovaných správ by sa Sputnik V mal používať v približne 40 krajinách sveta, ale tieto vakcíny spája len názov“.

Matovič sa podobné vyjadrenia kritizoval šéfku ŠÚKL Zuzanu Baťovú aj prezidentku Zuzanu Čaputovú, ktorá jej pri Sputniku vyjadrila podporu. Šéfky liekovej agentúry sa zastal aj minister Lengvarský.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia