Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Spochybňovanie svedkov NAKA: Obvinený svedok "Zemák" podal sťažnosť
Zdielať na

Spochybňovanie svedkov NAKA: Obvinený svedok "Zemák" podal sťažnosť

BRATISLAVA / Jeden z kľúčových svedkov NAKA podal sťažnosť proti obvineniu vyšetrovateľmi Úradu inšpekčnej služby. Mateja Zemana, prezývaného Zemák a ďalších dvoch svedkov, inšpekcia podozrieva, že ich svedecké výpovede v prípadoch Očistec a Judáš sú vykonštruované tak, aby sa ich svedectvá navzájom potvrdzovali.

Kvôli týmto svedkom sa do väzby dostali top funkcionári finančnej správy, ale aj bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Inšpekcia vedie trestné stíhanie, v ktorom preveruje či na krivú výpoveď svedkov nahovárali policajti vyšetrujúci prípady Očistec, Judáš, Mýtnik a iné, pod dozorom špeciálnej prokuratúry.

"Dnes som podala sťažnosť proti uzneseniu o vznesení obvinenia voči môjmu klientovi, a to z dôvodu toho, že skutky, ktoré sa mu kladú za vinu nenapĺňajú  znaky skutkových podstát trestných činov podľa trestného zákona a nenasvedčuje tomu ani odôvodnenie uznesenia, ktoré je príliš všeobecné vo vzťahu k údajnému protiprávnemu konaniu môjho klienta. Navyše uznesenie obsahuje závažnejšie chyby, za ktoré ho považujeme za zmätočné a nepreskúmateľné, a preto máme za to, že nemôže byť zákonným podkladom na vznesenie obvinenia voči môjmu klientovi,"  vysvetlila žiadosť klienta jeho obhajkyňa Ivana Štefanková.

Obhajkyňa obvineného a svedka zdôraznila aj fakt, že Zeman je v pátracom konaní aj napriek tomu, že s políciou chce spolupracovať. "Orgány činné v trestnom konaní a aj dozorujúci prokurátor sú oboznamení o tom, že môj klient vypovedať chce a trestnému konaniu sa nevyhýba," doplnila Štefanková. Ako ďalej konštatuje, klient je momentálne na dovolenke. "Momentálne je na plánovanej dovolenke, ktorá bola dohodnutá na Špecializovanom trestnom súde, kde v niektorých prípadoch môj klient vystupuje ako spolupracujúci svedok."

Uznesenie má už aj svedok Petrov

Podľa zistení TV JOJ uznesenie o vznesení obvinenia už v pondelok dostal aj obhajca hľadaného Petra Petrova. Ten je kľúčový svedok NAKA a inšpekcia po ňom pátra od utorka minulého týždňa. Jeho advokát po preštudovaní obsahu obvinenia zrejme taktiež podá proti uzneseniu sťažnosť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie