Denník N

Nič by som neurobil inak, tvrdí šéf Národnej diaľničnej spoločnosti o zničených dielach na Triblavine

Juraj Tlapa, predseda predstavenstva a súčasne generálny riaditeľ NDS. Foto - TASR/Jakub Kotian
Juraj Tlapa, predseda predstavenstva a súčasne generálny riaditeľ NDS. Foto – TASR/Jakub Kotian

Generálny riaditeľ NDS Juraj Tlapa hovorí, že ich povinnosťou je stavať diaľnice a nie zachraňovať diela. To majú podľa neho robiť iné inštitúcie.

„Všetko sme urobili zákonne, legálne a ešte aj veľký kus nadpráce,“ hovorí Juraj Tlapa, generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti o búraní preliezačiek na odpočívadle Triblavina.

Tri týždne po tom, čo Maroš Schmidt, šéf Slovenského centra dizajnu, upozornil na demoláciu diel sochára Alexandra Bilkoviča, sa stretli v centrále NDS.

Výsledkom je spoločné konštatovanie, že ak sa nezmení autorský zákon, ktorý povoľuje majiteľovi diela jeho zničenie, podobné prípady sa budú opakovať.

„Je stále veľká škoda, že sme o tieto diela prišli, ale je pozitívne, že sme dokázali komunikovať,“ hovorí Maroš Schmidt, ktorý avizoval založenie inštitútu na ochranu diel vo verejnom priestore.

Preliezačky od Alexandra Bilkoviča skončili v sutine. Foto – archív SCD a Márie Hudákovej

Nevieme, nedá sa

Zničenými preliezačkami na Triblavine, ktoré boli podľa historičky umenia Sabiny Jankovičovej unikátnym dielom sochára Alexandra Bilkoviča, sa v uplynulých týždňoch zaoberal minister dopravy Andrej Doležal aj ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO).

Na otázku, či by už v NDS dnes konali inak, Juraj Tlapa odpovedá jednoznačne: „Nie, nekonal. Ak vezmeme do úvahy existujúce

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Vizuálne umenie

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie