Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kým v našich Tatrách si na zimnú lyžovačku budeme musieť počkať, v Rakúsku sa už rozbehla naplno
Zdielať na

Kým v našich Tatrách si na zimnú lyžovačku budeme musieť počkať, v Rakúsku sa už rozbehla naplno

RAKÚSKO / Celkom príjemné jesenné teploty na Slovensku zatiaľ nenaznačujú, že by boli naše lyžiarske svahy čoskoro biele. A kým v Tatrách si na zimnú lyžovačku budeme musieť ešte počkať, v Rakúsku sa už rozbehla naplno. Na svahoch tam stretnete aj lyžiarske esá.

Ľadovec Mohllat a na ňom zjazdovky položené vyššie ako Gerlachovský štít. No a na nich lyžiari, ktorí sa už nevedeli dočkať.

"Tak v túto dobu je málokde dostatok snehu, takže podmienky tu sú super. Vyšlo nám aj počasie, takže sme radi," konštatoval začiatok sezóny na rakúskej zjazdovke Peter Novotný, člen českého paralympijského tímu. "Sa zlepšili podmienky tak namiesto haly sme prišli sem na čerstvý vzduch a nech sa dobre trénuje," zhodnotil lyžiar Jozef zo Slovenska. 

Jediný ľadovec v oblasti korutánska má už niekoľko dni vynikajúce podmienky. Epidemické opatrenia sa zúžili iba na povinnosť nosiť respirátory FFP2 v kabínkových lanovkách a dodržiavať rozostupy. "V porovnaní so Slovenskom sú podmienky pre bezpečnú lyžovačku v Rakúsku nastavené o niečo miernejšie," povedal hovorca strediska Marián Galajda. "Čakáme aké opatrenia príjme v najbližších dňoch vláda. Podľa našich informácií by sa tak ako doteraz mohli naďalej lyžovať otestovaní, očkovaní a tí, ktorí prekonali ochorenie Covid-19," vyjadril sa riaditeľ strediska Stefan Klotz. 

Hneď po otvorení stredísk sem smerovali davy nielen amatérskych lyžiarov, ale chodia sem trénovať aj lyžiarske reprezentácie z celej Európy. "Nemám z toho stres. Určite je to lepšie ako minulý rok, museli sme nosiť masky a pravidelne sa testovať. Toto bude podľa mňa dobrá sezóna," povedal Marco Schwarz, rakúsky reprezentant v alpskom lyžovaní. Nuž a kým sa v Rakúsku vo veľkom lyžuje, na Slovensku snehu ešte niet. Všetci dúfajú, že keď bude príroda štedrá, tak aj farba v covidovom automate zasvieti v správnej farbe. "Najdôležitejšia informácia pre lyžiarov je tá, že aj v najprísnejšom režime lyžovačka bude možná, ale, samozrejme, už iba v režime kabínkových lanoviek plne očkovaných a s obmedzenou kapacitou do 25%," informoval hovorca strediska Marián Galajda.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy