Denník N

Vedci a politici sa zhodli, že tresty za užívanie marihuany sú privysoké, Kolíková v auguste predstaví novelu

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Skupina poslancov OĽaNO sa snaží znížiť tresty sa užívanie marihuany, v pondelok zorganizovali diskusiu, na ktorej hľadali kompromisné riešenie priechodné cez koalíciu.

Až 40 percent 19-ročných mladých ľudí skúsilo marihuanu. Tento údaj dokazuje, že droga je na Slovensku nielen ľahko dostupná, ale aj to, že niekoľkoročné väzenie v súčasnosti mladých ľudí od jej užívania neodrádza.

Podľa právnika a profesora Tomáša Gábriša zo Slovenskej akadémie vied je dôvodom to, že ľudia sa vo všeobecnosti oveľa viac boja toho, že budú odhalení, ako vysokého trestu. A ak majú v okolí množstvo ľudí, ktorí marihuanu užívajú beztrestne, prestanú sa báť.

Vedci spolu s koaličnými politikmi v pondelok na Bratislavskom hrade diskutovali o tom, ako znížiť užívanie drog medzi mladými a ako im neničiť život privysokými trestami v prípade, že ich polícia chytí s pár gramami marihuany. Všetci zúčastnení sa zhodli, že tresty za užívanie marihuany treba zmierniť. Diskusiu zorganizovala skupina poslancov OĽaNO, boli na nej zástupcovia všetkých koaličných strán okrem Sme rodina.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) oznámila, že v auguste by mala mať hotový návrh zákona, ktorý by tresty znížil. Zatiaľ však nie je jasné, či prejde. Nový zákon navyše bude musieť spresniť niekoľko kľúčových vecí – výšku trestov,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dekriminalizácia marihuany

Slovensko

Teraz najčítanejšie