Aktuálne 17. máj 2021

USA uvalili sankcie na 16 predstaviteľov Mjanmarska a ich príbuzných

TASR
TASR

Dôvodom je ich podpora násilných zásahov mjanmarskej armády voči tamojšiemu prodemokratickému hnutiu.

Dôvodom je ich podpora násilných zásahov mjanmarskej armády voči tamojšiemu prodemokratickému hnutiu.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Na sankčnom zozname USA sa najnovšie ocitli štyria členovia vojenskej junty, siedmi ministri, guvernér mjanmarskej centrálnej banky a šéf volebnej komisie. 

Sankcie boli uvalené aj na tri deti členov štátnej vojenskej rady, voči ktorým Spojené štáty zaviedli reštrikcie už krátko po vojenskom prevrate z 1. februára. Násilné potláčanie protestov proti vládnucej junte si  v Mjanmarsku vyžiadalo už takmer 800 obetí, píše AFP s odvolaním sa na údaje miestnych aktivistov. 

Vojenský režim v Mjanmarsku "násilne potláča prodemokratické hnutie v krajine a je zodpovedný za pokračujúce násilné a smrtiace útoky voči obyvateľom Barmy, vrátane zabíjania detí," uviedlo ministerstvo financií USA, pričom použilo starší názov Mjanmarska.

Americký rezort financií tiež informoval, že podobné sankcie voči členom vojenskej junty sa chystajú zaviesť Británia aj Kanada. Británia krátko na to oznámila, že uvalila sankcie na spoločnosť na spracovanie drahých kameňov Myanmar Gems Enterprise, ktorú v súčasnosti spravuje mjanmarská armáda. Cieľom sankcií je podľa britského ministra zahraničných vecí Dominica Raaba "narušiť prístup (vojenskej) junty k financiám a zabezpečiť návrat ku demokracii".
 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0