Na hlavný obsah

Digitálne COVID preukazy EÚ si v aplikáciách stiahli státisíce ľudí

Je to najbezpečnejšia forma, kde si preukaz uschovať.

Digitálne COVID preukazy EÚ si v aplikáciách stiahli státisíce ľudí
Na snímke mobilná aplikácia GreenPass. Foto: TASR

Najviac COVID preukazov EÚ si doposiaľ stiahli poistenci v aplikácii Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Za prvé tri týždne od zavedenia tejto novinky si poistenci v aplikácii stiahli už viac ako 360 000 preukazov. Len za predminulý týždeň poisťovňa zaevidovala približne 69 500 stiahnutí.

Vo štvrtok (29. 7.) o tom informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

„V niektorých dňoch dosahuje počet nových používateľov aj 10-násobok počtu z obdobia pred sprístupnením COVID preukazov EÚ. V aplikácii tejto poisťovne sa zobrazuje aj osvedčenie o prekonaní ochorenia COVID-19, o výsledku PCR testu či antigénového testovania,“ spresnila ďalej Eliášová.

Od 15. júla je digitálny COVID preukaz EÚ dostupný i v operačnom systéme iOS.

Viac ako 35 000 v Dôvere

Eliášová zdôraznila, že najjednoduchšie a zároveň najbezpečnejšie je mať covidový preukaz v mobilnej aplikácii. „Máte ho stále so sebou, bez rizika straty, s maximálnou ochranou osobných a citlivých údajov,“ vysvetlila hovorkyňa.

V zdravotnej poisťovni Dôvera si covidové preukazy stiahlo v PDF verzii celkovo už 35 537 používateľov aplikácie, ktorá je dostupná pre Apple i Android zariadenia.

„V prípade QR kódov poisťovňa zaznamenala počet zobrazení u 102 794 unikátnych používateľov,“ dodala Eliášová.

V Unione aj papierová forma

Zdravotná poisťovňa Union vydáva digitálne COVID preukazy EÚ rovnako prostredníctvom vlastnej mobilnej aplikácie (dostupná pre Apple i Android zariadenia), ale aj v papierovej forme na všetkých svojich pobočkách.

„Po nasadení novej verzie mobilnej aplikácie s CovidPassom si aplikáciu v priebehu dvoch týždňov nainštalovalo 9 932 nových používateľov,“ uviedla Eliášová.

Union eviduje celkovo 44 785 zobrazení resp. stiahnutí preukazov, v mobilnej aplikácii 21 347.

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva upozornila, že COVID osvedčenie EÚ platí vo všetkých krajinách EÚ, ktoré budú uznávať vakcíny schválené Európskou liekovou agentúrou a dobrovoľne budú môcť akceptovať aj ďalšie preparáty, ako napríklad ruský Sputnik V.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko