Denník N

V čom sa mýlil Rudolf Huliak pri pokuse s kvetinou, na ktorú vydychoval dym z cigary

Zdroj - Instagram SNS, Dvorapa/Wikimedia, CC BY-SA 3.0
Zdroj – Instagram SNS, Dvorapa/Wikimedia, CC BY-SA 3.0

Nie, poslanec nemôže fajčiť ani vo svojej súkromnej kancelárii, ak je vo verejnej budove. Za priestupok hrozí pokuta poslancovi aj Národnej rade.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Slovenská národná strana (SNS) v stredu zverejnila video, na ktorom poslanec Rudolf Huliak fajčí cigaretu a dym potom vdýchne do rastlinného terária. Išlo o súčasť blahoželania SNS k meninám kolegu, Rudolfovia oslavovali v stredu.

„Takto si my tu žijeme. V súzvuku s CO2 a rastlinka nám krásne rastie. Mesiac to takto robím, lebo išla chcípnuť,“ hovorí na krátkom videu. Huliak bol pôvodne nominantom SNS na ministra životného prostredia, prezidentka Zuzana Čaputová však dala veľmi jasne najavo, že ho nevymenuje, a tak dnes ministerstvo vedie Tomáš Taraba.

Video, na ktorom Huliak vydychuje dym na rastlinu, vzniklo v budove Národnej rady. Keď sa na fajčenie vo verejnej budove poslanca SNS opýtal redaktor TV Markízy Martin Prôčka, Huliak odpovedal, že ide o jeho „súkromnú kanceláriu“, v ktorej robí experiment, aby dokázal, že CO2 – teda oxid uhličitý – rastlinám neškodí a, naopak, vďaka nemu rastú.

Téma CO2 k Huliakovi patrí a dá sa povedať, že aj pre svoje názory na ňu sa nestal členom vlády. Práve oxid uhličitý vzniká v dôsledku ľudskej činnosti a je najväčším prispievateľom ku globálnemu otepľovaniu. A prezidentka pri zdôvodňovaní, prečo sa Huliak nemôže stať ministrom životného prostredia, spomenula aj to, že popiera klimatickú krízu, a preto nemôže viesť ministerstvo.

Po zverejnení videa s rastlinou sme sa bližšie pozreli na argumentáciu Rudolfa Huliaka a vysvetľujeme, v čom sa mýli.

1. Dym rastlinám nepomáha

Poslanec Huliak chcel

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ficova vláda

Príroda

Rudolf Huliak

SNS

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie