Na hlavný obsah

Čína sa snaží získať podporu Južnej Kórey

A to v čase rastúceho napätia s USA.

Čína sa snaží získať podporu Južnej Kórey
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/AP

Čína v utorok (9. 8.) vyzvala Južnú Kóreu, aby si zachovala nezávislosť a samostatnosť, uviedla agentúra Kjódó. Podľa nej sa Peking zjavne snaží získať podporu Soulu v čase rastúceho napätia v čínsko-amerických vzťahoch.

Čínsky minister zahraničia Wang I povedal svojmu juhokórejskému náprotivku Park Činovi pri stretnutí vo východočínskom prístavnom meste Čching-tao, že oba štáty by si nemali zasahovať do vnútorných záležitostí druhých strán. a tiež by sa nemali nechať ovplyvňovať vonkajšími vplyvmi, uviedla agentúra.

Park pricestoval na Wangovo pozvanie. Stal sa tak najvyššie postaveným juhokórejským politikom na návšteve Číny od májového nástupu prezidenta Jun Sok-jola do úradu. Obe ázijské krajiny si koncom tohto mesiaca pripomenú 30. výročie nadviazania diplomatických stykov.

Soul balansuje medzi vzťahom s USA a Čínou

Soul teraz balansuje medzi vzťahom so svojím bezpečnostným spojencom Spojenými štátmi a s Čínou, s ktorou udržiava blízke hospodárske vzťahy. Keď minulý týždeň navštívila Južnú Kóreu predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová, prezident Jun sa s ňou osobne nestretol a namiesto toho Pelosiovej len zavolal.

Prezidentská kancelária sa vtedy odvolávala na to, že bola hlava štátu na dovolenke. Jeho rozhodnutie vyhnúť sa schôdzke však podporilo špekulácie, že sa tak snažil nepoškodiť vzťahy s Čínou.

Peking tiež znepokojil krok Spojených štátov, ktoré chcú prehĺbiť spoluprácu v oblasti výroby polovodičov s Južnou Kóreou, Taiwanom a Japonskom. Wang podľa juhokórejskej agentúry Yonhap uviedol, že Čína aj Južná Kórea by mali chrániť stabilné dodávateľské reťazce.

Pokiaľ ide o regionálnu bezpečnosť, Park uviedol, že mier a stabilita na Kórejskom polostrove čelia bezprecedentným hrozbám. Požiadal Peking o konštruktívnu úlohu pri presviedčaní Pchjongjangu, aby namiesto provokácií usiloval o dialóg.

Od začiatku tohto roka Severná Kórea opakovane vykonávala testy balistických rakiet. V marci odpálila svoju prvú medzikontinentálnu balistickú raketu od novembra 2017.

Pelosiová a jej juhokórejský náprotivok Kim Čin-pchjo sa v spoločnom vyhlásení počas jej návštevy Soulu zaviazali, že budú podporovať politiku odstrašenia voči Severnej Kórei s cieľom zabezpečiť jej jadrové odzbrojenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet