Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zábery dobitej Kate šokovali verejnosť! Ide o domáce násilie!
Zdielať na

Zábery dobitej Kate šokovali verejnosť! Ide o domáce násilie!

Archívna reportáž

Britská kráľovská rodina si nemôže vydýchnuť, zdá sa. Začalo to s Harrm a Meghan, neskôr to bol prípad princa Andrewa a jeho obvinenia zo znásilnenia, najnovšie vychádza v USA kniha, kde sa píše, že to bol princ Charles, kto sa zamýšľal nad odtieňom pleti svojho vnuka. Aby toho nebolo málo, v práve prebiehajúcej kampani proti domácemu násiliu na ženách sa objavil plagát s fotografiou dobitej tváre Kate Middleton.

Vojvodovia z Cambridge, Kate (39) a William (39) sú považovaní za dokonalý pár, ktorý dôstojne reprezentuje britskú kráľovskú rodinu. Aj preto vyvolali fotografie vojvodkyne s tvárou pokrytou modrinami a tržnými ranami s kontroverzným textom zdesenie verejnosti. Ľudia ale môžu ostať pokojní, samozrejme, nejde o realitu v manželstve budúceho kráľovského páru. V rámci provokatívnej kampane na zvýšenie povedomia o domácom násilí boli tieto desivé fotografie vylepené na budovy a autobusové zastávky v Miláne a po celom Španielsku. Ich autorom je umelecký aktivista Alexsandro Palombo, ktorý fotografiu Kate Middleton kúpil prostredníctvom fotobanky a digitálne ju upravil. 

Táto fotografia je doplnená textom, ktorý má verejnosť "šokovať", aby si uvedomila hrôzy domáceho násilia. Text je vytlačený v červenej a bielej farbe s mrazivou výpoveďou. "Nahlásila ho. Nikto jej však neveril, zostala sama. Ale nebola chránená a on nebol zastavený," stojí na plagáte. Celkom dolu je na červenom podklade napísaná bielou farbou veta: "Ale aj tak bola zabitá." Ako uvádza denník The Sun, s Kensingtonským palácom tieto fotografie a kampaň nikto nekonzultoval. Nevyjadrila sa k nim zatiaľ ani vojvodkyňa z Cambridge. Palombo ju, ani nikoho neráčil požiadať o povolenie šíriť takto šokujúco upravenú fotografiu veľmi významnej členky a reprezentantky britskej kráľovskej rodiny.

Inšpirujte sa elegantným štýlom vojvodkyne Kate Middleton:

​Medzi ďalšie známe ženy, ktorých fotografie umelec použil v kontroverznej kampani, patria aj španielska kráľovná Letizia, Angela Merkel, šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyen a americká viceprezidentka Kamala Harris. Palombo uviedol, že chcel použiť známe tváre, aby vizuálne šokovali každého, kto okolo nich prejde. V žiadnom prípade nechcel naznačiť, že tieto celebrity sú skutočnými obeťami domáceho násilia. Chcel takouto formou "upozorniť na slabé reakcie politiky v súvislosti s problémom rodovo podmieneného násilia a poukázať na neúčinnosť systému podpory a ochrany obetí". A ako je známe, čo ľudí nešokuje, prejde obvykle bez povšimnutia.

V kampani sa okrem Kate objavili aj mnohé známe tváre z verejného života a politiky ako napríklad Ursula Von der Leyen či Kamala Harris:

 K upraveným fotografiám s mrazivým textom umelec na Instagrame napísal: "Prečo by mala žena nahlásiť násilie, ak ju po nahlásení inštitúcie neochránia a nakoniec ju aj tak zabijú. Ako môže žena, ktorá sa stala obeťou zneužívania a násilia, ešte stále veriť inštitúciám?" V komentároch sa Palombo dočkal ale aj mnohých rozhorčených reakcií. "Čo keby ste sa spýtali rodín žien, ktoré skutočne trpeli domácim násilím, či môžete zverejniť ich fotografie. To je smiešne," stálo v jednej z nich. "NIE STE VTIPNÝ. NEPOUŽÍVAJTE OBRÁZKY ŽIEN, KTORÉ VÁM NEDALI SÚHLAS," veľkými písmenami zdôraznil svoj názor iný diskutér. Ako to už býva, tieto témy pohoršujú najmä mužov, ktorým stúpajú na otlak. Škoda, že pointa mnohým unikáí. Od samotných dotknutých celebrít neprišiel zatiaľ žiaden komentár, je ale možné, že vzhľadom na silný odkaz, ktorý kampaň nesie, jej prejavia skôr tichú podporu, akoby sa ohradili.

Súvisiace články

Najčítanejšie