Na hlavný obsah

Bratislava bude mať vďaka eurofondom nové električky, dostane na ne 70,5 milióna eur

Mesto za tieto peniaze nakúpi 30 nových električiek.

Bratislava bude mať vďaka eurofondom nové električky, dostane na ne 70,5 milióna eur
Dopravný podnik Bratislava (DPB) úspešne ukončil rekonštrukciu električkovej trate a jej okolia na Americkom námestí. Foto: TASR

Bratislava bude môcť nakúpiť 30 nových električiek, na ktoré bude mať k dispozícii takmer 70,5 milióna eur z eurofondov. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR, ako koordinátor eurofondových projektov, odsúhlasilo plánovanú výzvu.

„Ak chceme zvýšiť atraktivitu verejnej dopravy a zlepšiť životné prostredie v mestách, musíme investovať do obnovy vozového parku,“ povedala ministerka Veronika Remišová (Za ľudí). Pripomenula, že hoci električková doprava predstavuje nosný systém hromadnej dopravy v Bratislave, ešte stále v hlavnom meste na niektorých linkách jazdia aj vyše 20-ročné električky.

Vyhlasovateľom výzvy v objeme takmer 70,5 milióna eur z operačného programu Integrovaná infraštruktúra bude Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR. Oprávnený žiadateľ Dopravný podnik Bratislava (DPB) použije eurofondy na dva národné projekty, a to „Obnova vozového parku električiek v Bratislave – 3. etapa“ a „Električky pre Bratislavu“.

Bezbariérové a modernejšie

Električky, ktoré sa majú nakúpiť, umožnia pohodlný bezbariérový výstup a nástup pre cestujúcich so zhoršenou pohyblivosťou, ale aj deťom či mamičkám s kočíkom. Súčasťou informačného systému bude palubný počítač i automatické počítanie cestujúcich, chýbať nebude ani wifi sieť. Obnovený vozový park prinesie rýchlejšiu a plynulejšiu dopravu, ale zníži aj množstvo vibrácii a hluku, čo skvalitní život v okolí električkových tratí.

„Komfort a spoľahlivosť verejnej dopravy sú pre udržateľnú mobilitu v mestách kľúčové. Investície z eurofondov do tejto oblasti budú pokračovať,“ zdôraznila vicepremiérka Remišová.

Odhaduje sa, že denne do Bratislavy dochádza až 200 000 ľudí, a teda v bežný pracovný deň sa v meste zdržiava okolo 650 000 ľudí. Veľká časť využíva práve služby MHD. Deväť liniek električiek v Bratislave v súčasnosti jazdí po koľajovej sieti dlhej takmer 43 kilometrov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny