Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Dovolenková sezóna v Chorvátsku začína: Koľko stojí PCR test a čo v obchodoch zdraželo?
Zdielať na

Dovolenková sezóna v Chorvátsku začína: Koľko stojí PCR test a čo v obchodoch zdraželo?

CHORVÁTSKO / Pandémia je pomaly na ústupe a mnoho Slovákov si chce od ťažkého roku oddýchnuť opäť pri Jadrane, kam kedysi každoročne chodievalo okolo pol milióna našich turistov. Chorváti naše potvrdenie o očkovaní akceptujú, pričom na hraniciach vám stačí aj správne potvrdenie o negatívnom antigénovom alebo PCR teste.

"Milí cestujúci, prosíme Vás, aby ste počas cesty mali ochranné rúška a pitie či jedlo konzumovali len vonku na palube," hlási kapitán na trajekte.

Turizmus predstavuje pre Chorvátov približne 20 percent HDP a slabú sezónu ako vlani pre koronavírus už zažiť nechcú. Veď aj slovenských turistov došla vlani len polovica.

"Máme informáciu zo systemu E-turists, že ich bolo okolo 220 tisíc," povedal veľvyslanec Peter  Susko.

Už na prelome mája a júna prišli prví turisti - otužilci. Pred pár dňami na najväčšom ostrove v strednej Dalmácii, na Brači bolo pusto. 

Pláž zatiaľ zýva prázdnotou


Najznámejšia pláž na ostrove Brač a snáď aj celého Chorvátska je Zlatni rat, zatiaľ čo počas hlavnej sezony máte problém nájsť si čo len jedno miesto pod slnečníkom, aktuálne pred sezónou zíva prázdnotou.


Koniec mája a začiatok júna bol totiž na chorvátske pomery tento rok chladnejší. Pláž má tvar 650m cípu, ktorý podľa vetra a vĺn môže meniť svoj tvar. Našli sa však aj odvážlivci -otužilci, ako napríklad Tomáš z Česka. "Neznášam studenú vodu, ale toto je veľmi osviežujúce," povedal.

Tento rok sa Chorváti na koronavírus pripravili - už vo februári prijali projekt o bezpečnom cestovaní a ubytovaní v Chorvátsku. Zahŕňa 25 kategorii poskytovatelov turistických služieb od hotelov, cez súkromné apartmány, požičovne áut či taxikárov, ktorí protokol prijali.


"Taktiež sme dali prioritu očkovaniu pracovníkov v turistickom ruchu, zaočkovaných je už približne 50 percent z nich," sonštatovala štátna tajomníčka ministerstva turizmu v Chorvátsku Monika Udovičić.

Turisti majú pritom možnosť otestovať sa, mobilné odberové jednotky sú v každom meste či letovisku. 

"PCR test 450 kuna a antigénový test 150 kuna," povedala pre TV JOJ miestna turistická sprievodkyňa Anita Birmiša. A teda približne 60 a 20 eur.



Bary aktuálne fungujú len vonku, reštaurácie či kaviarne na terasách aj vo vnútri. Rúška sú potrebné len v interiéri a v dopravných prostriedkoch.

"Ceny ubytovania ,gastronómie a ceny základných potravín sa nezmenili, ľahko klesli asi o 1 percento, jediné čo sa zmenilo je cena alkoholických nápojov a tabaku," uviedol hovorca Chorvátskeho turistického združenia Andrej Maťko.


Prepočet aktuálnych cien podľa kurzu 1 EUR = 7,498 HRK


mlieko ..........................od 6 kn / 0.80 eur
chlieb 600 g..................od 7 kn / 0.93 eur
káva 500g.................... od 22 kn / 2.93 eur
maslo 250g...................od 15 kn / 2 eur
pivo...............................od 8 kn / 1.07 eur
fľaša vína......................od 27 kn / 3.67 eur
minerálna voda 1,5 l .... od 4 kn / 0.53 eur
čerstvá ryba "komarča" od 50 kn / 6.70 eur (od 1.30 do 1.60kg)



Jedna z posledných otvorených atrakcií na Makarskej riviére je aj vyhliadka vo výške 1 228 m v pohorí Biokova, zvaná aj Skywalk.

Ak sa rozhodnete vyhliadku navštíviť, odporúčame vyraziť skoro ráno. Kravy či kone nebudú totiž jediné, ktoré vás na úzkej ceste môžu zdržať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy