Aktuálne 26. február 2021

Najvyšší správny súd Príbeh nového súdu sa začína fiaskom, jediný kandidát na šéfa stopol kandidatúru

TASR Pavol Rábara
TASR Pavol Rábara

Zo správneho kolégia Najvyššieho súdu sa na nový súd prihlásili iba štyria sudcovia, mali pritom tvoriť jeho jadro.

Zo správneho kolégia Najvyššieho súdu sa na nový súd prihlásili iba štyria sudcovia, mali pritom tvoriť jeho jadro.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Pavol Rábara

Príbeh nového súdu sa začína fiaskom, jediný kandidát na šéfa stopol kandidatúru
Ilustračná foto: TASR – Jaroslav Novák

Projekt nového Najvyššieho správneho súdu možno v tejto chvíli označiť za fiasko. Zo správneho kolégia Najvyššieho súdu sa naň prihlásili iba štyria sudcovia, mali pritom tvoriť jadro nového súdu.

Tento fakt viedol jediného kandidáta na prvého predsedu Najvyššieho správneho súdu Jaroslava Maceka k stiahnutiu kandidatúry.

Oznámil to predseda Súdnej rady Ján Mazák. Dnes o 16.00 hod sa ukončil termín na podávanie prihlášok sudcov na nový súd. V utorok sa mala konať voľba predsedu súdu. Do výberového konania sa prihlásilo 36 uchádzačov, väčšina z nich pochádza z radov advokácie.

Macek svoje rozhodnutie odôvodnil tým, že zo skladby uchádzačov na sudcov tohto súdu vyplýva, že nebude schopný zabezpečiť implementáciu svojho projektu na začatie jeho činnosti.

„Projekt totiž vychádzal z toho, že aspoň dve tretiny sudcov nového Najvyššieho správneho súdu budú tvorené doterajšími sudkyňami a sudcami správneho kolégia Najvyššieho súdu SR tak, aby sa zabezpečil prenos orgánovej pamäte z Najvyššieho súdu na NSS SR. Medzi uchádzačmi sú však len štyria sudcovia správneho kolégia Najvyššieho súdu,“ spresňuje Macekove dôvody Súdna rada na svojom webe.

Predseda Súdnej rady na základe toho vypustil voľbu predsedu z programu zasadnutia Súdnej rady, ktoré sa bude konať 2. marca. „Nové voľby prvého predsedu NSS SR budú vyhlásené bez zbytočného odkladu,“ uvádza sa na webe Súdnej rady.

Jaroslav Macek je predseda žilinského okresného súdu, známy je vybudovaním tzv. protischránkového registra.

Sudcovia proti ministerke

Nový súd vznikol na základe zmeny ústavy 1. januára, reálne má začať fungovať v auguste. Riešiť bude okrem správnej agendy (daňové, súťažné právo, dôchodky či kataster) aj volebné veci, ktorými sa doteraz zaoberal Ústavný súd, a bude tiež rozhodovať o disciplinárnych previneniach sudcov, prokurátorov a ďalších právnických profesií.

Vypočutie uchádzačov pred Súdnou radou je naplánované na apríl.

Sudcovia správneho kolégia na Najvyššom súde (ich agenda prechádza na nový súd) dlhodobo kritizovali spôsob, akým ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) nastavila obsadzovanie nového súdu. Na ten sa môžu totiž hlásiť aj nesudcovia, stačí, že majú aspoň desaťročnú právnickú prax. Do júla pritom platí, že na prijatie na nový súd postačuje absolvovať výberové konanie, ktoré spočíva v preverení vedomostí a jazykových schopností. Takže od nesudcov sa v prvej fáze nebude vyžadovať justičná skúška, čiže napríklad písanie skúšobných rozsudkov či psychologické testy.

Na Najvyššom súde je aktuálne 22 sudcov správneho kolégia, 18 z nich sa obrátilo na predsedu Súdnej rady Jána Mazáka, aby tento spôsob obsadzovania nového súdu napadol na Ústavnom súde ako diskriminačný. Mazák sudcom zatiaľ nevyhovie.

Ministerka Kolíková obhajuje spôsob výberového konania tým, že ide o nový súd, a to predstavuje šancu poslať naň najlepších ľudí.

Avšak len štyri prihlášky od sudcov, ktorí sa roky venujú správnej agende, je vzhľadom na ambície nového súdu veľkým neúspechom. Nehovoriac o tom, že z toho nateraz vycúval aj jediný kandidát na post predsedu.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0