Na hlavný obsah

Navaľná vyzýva svetových lídrov, aby podporili výzvu na prepustenie jej otca

Uverejnila stĺpček v časopise Time.

Navaľná vyzýva svetových lídrov, aby podporili výzvu na prepustenie jej otca
Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj. Foto: TASR/AP

Daria Navaľná, dcéra väzneného ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, uverejnila stĺpček v časopise Time. Opisuje v ňom podmienky zadržiavania svojho otca v trestaneckom tábore a na samotke. Tiež prosí svetových lídrov, aby podporili jej výzvu ruskej vláde na otcovo prepustenie.

Navaľná sa predstavuje ako 21-ročná študentka Stanfordovej univerzity a v stĺpčeku píše, že jej otec sa stal úhlavným nepriateľom prezidenta Vladimira Putina, pretože bojoval proti „skorumpovanému a krvilačnému režimu Kremľa“ a teraz aj proti vojne na Ukrajine.

Pripomenula, že v auguste roku 2020 jej otec prežil otravu chemickou zbraňou novičok, ktorú spáchali príslušníci ruskej tajnej služby FSB, a po svojom zotavení pokus o atentát úspešne objasnil. Napriek nebezpečenstvu, ktorému čelil, sa jej otec v januári roku 2021 vrátil do Ruska. Hneď po prílete ho na letisku zatkli, odsúdili a začal si odpykávať stanovený trest.

Navaľná v stĺpčeku píše, že väzenie nie je miestom, kde by človek chcel skončiť. Podmienky v ruskom väzenskom systéme sú oveľa horšie ako v USA alebo v Európe a ochromí aj tých, ktorí sú úplne zdraví.

Vysvetlila, že jej otec po uväznení začal pociťovať bolesti chrbta a postupne strácal kontrolu nad nohami, ale až po 24-dňovej hladovke sa dostal k lekárskej pomoci. Hladovka ho nezlomila, ale podmienky, ktorým je teraz vystavený v samoväzbe, „sú jednoznačne zamerané na to, aby ho psychicky zlomili a fyzicky zničili“.

Nezapnutý gombík či zle pozametaný dvor

Pripomenula, že podľa oficiálneho zdôvodnenia otca na samotku poslali za to, že nemal zapnutý gombík na kombinéze. To sa ani nedá, keďže odev je o niekoľko čísel menší ako treba, alebo že odmietol natierať plot či údajne zle pozametal väzenský dvor.

Daria Navaľná tvrdí, že skutočným dôvodom neustálych trestov je a vždy bolo, že jej otec odsudzuje vojnu na Ukrajine a jeho odpor proti Putinovmu režimu.

„Ruský režim bol vždy založený na korupcii a teraz je založený na vojne. Pre Putina sú to dva predpoklady na udržanie sa pri moci. Preto je pripravený zničiť každého, kto sa ich odváži odhaliť. A k môjmu otcovi sa správa s osobnou nenávisťou, ako k svojmu dlhoročnému najnezmieriteľnejšiemu protivníkovi,“ píše Navaľná.

Putin podľa Navaľnej musí byť porazený, lebo „je hrozbou nielen pre Rusko a Ukrajinu, ale aj pre celý svet“. K podstate autoritárskej moci patrí „neustále zvyšovanie stávok, nárast agresivity a hľadanie nových nepriateľov“. „Aby sme v tomto boji neprehrali, musíme sa zjednotiť,“ dodala. Svojho otca označila za jedného z vodcov tohto boja.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet