Dňa 28. 7. 2021 zverejnil generálny prokurátor SR Dr. h. c. JUDr. Maroš Žilinka, PhD., vo vzťahu k špeciálnemu prokurátorovi JUDr. Danielovi Lipšicovi, LLM. nasledovné vyjadrenie:

„Princíp zdržanlivosti platí pre všetkých prokurátorov. Spôsob, akým sa dnes v médiách špeciálny prokurátor vyjadril k uzneseniu Úradu inšpekčnej služby o vznesení obvinenia, považujem za neakceptovateľný.

Nielen, že sa špeciálny prokurátor vyjadroval k veci, v ktorej Úrad špeciálnej prokuratúry nevykonáva dozor (dozor vykonáva prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava), ale špekulatívne polemizoval s jednotlivými dôkazmi neprípustným spôsobom, vlastným pre obhajobu.“

Maroš Žilinka
Neprehliadnite

Už aj vojna prokurátorov? Žilinka tepe Lipšica za mediálne vyjadrenie k živým kauzám

Mohol ovplyvniť vyšetrovanie

Z mediálnych vyjadrení špeciálneho prokurátora JUDr. Daniela Lipšica, LLM., je zrejmé, že sa opakovane a pravidelne vyjadruje k „živým“ právoplatne neskončeným prípadom, pričom IAPŠ a JUDr. Martin Ribár sa plne stotožňujú s postojom generálneho prokurátora SR Dr. h. c. JUDr. Maroša Žilinku, PhD., a nad rámec uvedeného uvádzame:

Mediálne vyjadrenia špeciálneho prokurátora JUDr. Daniela Lipšica, LLM., sú spôsobilé ovplyvňovať prebiehajúce vyšetrovania právoplatne neskončených vecí verejne prezentovanými právnymi názormi špeciálneho prokurátora.

Na snímke špeciálny prokurátor Daniel Lipšic  počas tlačovej konferencie k aktuálnemu štádiu neverejného prípravného konania k trestnej veci s názvom daniari na Úrade špeciálnej prokuratúry 8. júla 2021 v Pezinku. FOTO TASR - Jakub Kotian
Neprehliadnite

Špeciálna prokuratúra prehovorila. Vidí snahy zabrzdiť vyšetrovanie závažnej trestnej činnosti

Uvedené je značne spôsobilé polarizovať spoločnosť, a spochybňovať a ovplyvňovať okrem iných trestných konaní aj prebiehajúce vyšetrovanie Úradu inšpekčnej služby vo veci podozrenia z manipulovania vyšetrovaní viacerých trestných konaní.

Prokurátor nemá kryť podriadených

Dovoľujeme si poukázať na ustanovenie § 2 odseku 5 Trestného poriadku, v zmysle ktorého: „Prokurátor v trestnom konaní zastupuje štát. Ak tento zákon, medzinárodná zmluva vyhlásená spôsobom ustanoveným zákonom (ďalej len „medzinárodná zmluva“) alebo rozhodnutie medzinárodnej organizácie, ktorým je Slovenská republika viazaná, neustanovuje inak, prokurátor je povinný stíhať všetky trestné činy, o ktorých sa dozvedel.“

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa