Lipšic odpovedá Žilinkovi: Sú chvíle, kedy sa nesmie mlčať

Prestrelka medzi prokurátormi pokračuje. Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic sa v stredu verejne zastal vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry. Generálny prokurátor ho za to sfúkol. Dnes Lipšic reaguje znova.

29.07.2021 13:45
lipšic žilinka Foto: ,
Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic (v popredí) a generálny prokurátor Maroš Žilinka.
debata (247)

Lipšic sa v stredu v oficiálnom verejnom vyhlásení zastal vyšetrovateľov NAKA z tímu Očistec a prokurátorov z jeho Úradu špeciálnej prokuratúry. Generálny prokurátor Maroš Žilinka reagoval, aj pre Lipšica platí princíp zdržanlivosti.

"Spôsob, akým sa v médiách špeciálny prokurátor vyjadril k uzneseniu Úradu inšpekčnej služby o vznesení obvinenia, považujem za neakceptovateľný. Nielenže sa špeciálny prokurátor vyjadroval k veci, v ktorej Úrad špeciálnej prokuratúry nevykonáva dozor (dozor vykonáva prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava), ale špekulatívne polemizoval s jednotlivými dôkazmi neprípustným spôsobom vlastným pre obhajobu,“ napísal Žilinka.

Upozornil Lipšica, že "zabudol, že už nie je advokátom, ale prokurátorom, dokonca špeciálnym“. "Špeciálny prokurátor navyše verejne prezentoval svoje subjektívne názory vo veci, ktorá nie je právoplatne skončená. Špeciálny prokurátor bezprecedentne postupoval v rozpore so zákonným princípom zdržanlivosti prokurátora a spôsobom, ktorý neprispieva k zvyšovaniu dôveryhodnosti prokuratúry, čo ja ako generálny prokurátor SR nebudem tolerovať,“ dodal Žilinka.

Maroš Žilinka Čítajte viac Žilinka sfúkol Lipšica. Dôvodom je vojna policajtov

Vo štvrtok Lipšic verejne odpovedá generálnemu prokurátorovi Žilinkovi. „Som presvedčený, že relevantné podozrenia týkajúce sa integrity vedených trestných stíhaní je potrebné preveriť. Malo by sa tak však diať len zákonným spôsobom a bez toho, aby bola verejnosť zavádzaná nepravdivými informáciami,“ obhajuje svoje vyhlásenie Lipšic.

Vysvetľuje, že trestné stíhanie vedie špecializovaný tím Úradu inšpekčnej služiby. Súvisí aj s ďalšími trestnými stíhaniami, ktoré dozorujú prokurátori z Úradu špeciálnej prokuratúry. „Preto som považoval za svoju povinnosť sa vyšetrovateľov a prokurátorov, ktorí sú činní v týchto veciach, zastať,“ pokračuje.

Podľa Lipšica sú v médiách opakovane zverejňované informácie, ktoré sú nepravdivé. „Napríklad o tom, že vyšetrovatelia neposkytli ani tímu ÚIS požadovanú súčinnosť,“ dodáva.

Pripomína, že vďaka vyšetrovateľom a operatívcom vyšetrovacieho tímu Očistec a prokurátorom boli „odsúdené najbrutálnejšie zločinecké skupiny“. „Vďaka nim je Slovensko bezpečnejšou krajinou pre život,“ prizvukuje špeciálny prokurátor.

„Teraz pokračujeme v tomto boji proti najnebezpečnejšiemu súperovi – zločineckým skupinám, ktoré sa snažili cez sieť korupcie a zneužívania právomoci ovládnuť tento štát,“ píše Lipšic s tým, že prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry „stíhajú viacero bývalých vysokých verejných funkcionárov a oligarchov, ktorí majú stále svoj vplyv v politike, v justícii, v bezpečnostných zložkách alebo vlastnia niektoré médiá“.

A – dodáva špeciálny prokurátor – „nemusia hrať podľa pravidiel“. Na adresu vyšetrovateľov a prokurátorov však hovorí, že musia konať „striktne podľa pravidiel, bez vášne a hnevu, ale aj razantne a odvážne“. Pracujú podľa Lipšica s enormným nasadením, sedem dní v týždni, čo má vplyv aj na ich rodiny a zdravie.

„Ak je však situácia vypätá, tak ľudia bojujúci celý svoj profesný život za Spravodlivosť, potrebujú cítiť aj podporu. Nepovažujem to za žiadne hrdinstvo, ale bol som tak vychovaný svojimi rodičmi, že je mojou povinnosťou sa ozvať, ak prídem k presvedčeniu, že sa iným deje krivda. V mojom veku sa už asi nezmením,“ uzatvára svoju reakciu Lipšic.

© Autorské práva vyhradené

247 debata chyba
Viac na túto tému: #prokuratúra #Daniel Lipšic #Maroš Žilinka #Akcia Očistec