Obraz parížskej ulice od Vincenta van Gogha vystavia prvý raz po vyše sto rokoch

Obraz od holandského maliara Vincenta Van Gogha, ktorý zachytáva scénu parížskej ulice, vystavili po vyše 100 rokoch prvý raz na verejnosti.

27.02.2021 06:00
debata

Obraz pouličnej scény z parížskej štvrti Montmartre bol v súkromnej zbierke istej francúzskej rodiny od roku 1887, keď vznikol, informovala v stredu stanica BBC.

Aukčný dom Sotheby's odhaduje, že dielo sa na marcovej dražbe predá za minimálne osem miliónov eur. Maľba bude pred dražbou vystavená v pobočkách Sotheby's v Paríži, Amsterdame a Hongkongu.

Ide o jedno zo série diel, ktoré van Gogh vytvoril počas svojho pobytu vo francúzskej metropole v rokoch 1886–1888.

Montmartre bol v tom čase stále štvrťou čiastočne vidieckeho charakteru, ako to vidno aj na obraze. Slávny chrám Sacré-Cour, ktorý v súčasnosti danej oblasti dominuje, bol v čase umelcovej návštevy iba vo výstavbe.

Van Gogh odišiel z Paríža v roku 1888 a presťahoval sa na juh Francúzska. Neskôr sa postrelil a v júli 1890 zomrel v obci Auvers-sur-Oise neďaleko francúzskej metropoly.

Podľa vyjadrenia Sotheby's sa van Goghova maľba Montmartru nachádzala v katalógoch, ale až doposiaľ ju nikde verejne nevystavovali.

debata chyba
Viac na túto tému: #obraz #maľba #výtvarné umenie #Vincent van Gogh #maliar