Na hlavný obsah

Je to pre nás čierny deň, reagujú samosprávy na prijatie protiinflačného balíka

Apelovať chcú aj na prezidentku.

Je to pre nás čierny deň, reagujú samosprávy na prijatie protiinflačného balíka
Na snímke vlajka bratislavskej mestskej časti Petržalka je stiahnutá na pol žrde pred miestnym úradom ako symbol štrajkovej pohotovosti samospráv. Foto: TASR

Sklamanie, čierny deň pre samosprávy, zo županov, primátorov a starostov budú údržbári a hasiči. Tak komentujú schválenie protiinflačného balíka zástupcovia samospráv.

Už pri ohlásení zvýšenia daňového bonusu upozorňovali na možnú stratu stoviek miliónov eur z rozpočtu. Po prvotnej reakcii, štrajkovej pohotovosti, avizujú ďalšie kroky, aj stretnutie s prezidentkou. Téme sa venovala redaktorka RTVS v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko Nina Alžbetkinová.

Avizujú zvýšenie poplatkov

Pre zvýšenie daňového bonusu prídu samosprávy o časť podielových daní. Prvotné výpočty hovorili o približne 620 miliónoch eur. Predseda bratislavského kraja Juraj Droba (SaS) hovorí, že môžu zabudnúť na investície a rozvoj.

„Budeme musieť zvyšovať poplatky za stredoškolské internáty, za domovy sociálnych služieb. Nebudeme schopní zrekonštruovať toľko škôl, koľko sme chceli zrekonštruovať. Strádaní bude veľmi veľa,“ konštatoval Droba.

Riaditeľ kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák hovorí, že najviac sú sklamaní z poslancov, ktorí pôsobia v samosprávach a balík podporili.

„Najlepšie musia vedieť, že takýmto rozhodnutím ubližujú svojim samosprávam a rovnako aj všetkým samosprávam. Národná rada a všetci poslanci, ktorí za to hlasovali, dali najavo, že im nezáleží na legislatívnom procese a nič im nehovorí ani zodpovedný sociálny dialóg,“ priblížil Kaliňák pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Ministerstvo financií chce rokovať

Rezort financií však opakuje, že samosprávy vníma ako rovnocenných partnerov a pozýva ich za rokovací stôl.

„Platí, že ministerstvo financií pozýva samosprávy na detailnejšie rokovania týkajúce sa napríklad možnosti poskytnutia kompenzačných návratných výpomocí vo vzťahu k rastu cien energií, úprav daňového mixu či zníženia daňovej záťaže miest,“ píše sa v stanovisku rezortu.

„Dnes hovoriť o rokovaní k niečomu, čo schválili v parlamente, nemá zmysel ani vnútornú logiku, skôr ide o veľmi nezodpovedný prístup zo strany rezortu financií,“ kritizoval Kaliňák.

Samosprávy sa obracajú na hlavu štátu

Ich reakcia neostane len pri štrajkovej pohotovosti, keďže, ako dodáva, ani tá vládu a poslancov nepresvedčila. Únia miest Slovenska (ÚMS) rokovať chce, no s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

„A to s apelom, aby sa postavila na stranu samospráv a pomohla ochrániť mestá aj obce pred ich likvidáciou zo strany štátu,“ povedala hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová.

Prezidentka sa k veci zatiaľ nevyjadrila, no už v minulosti opakovane kritizovala prijímanie zákonov v skrátenom legislatívnom konaní. V rovnakom režime poslanci prijali aj protiinflačný balík

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál