21.10.2021 07:04 | Windows 11
Top

Inštalujeme Windows 11 na nepodporovanom počítači: Návod, ako na to a aké problémy nám hrozia

Zdroj: Kováč Martin / Microsoft / istock

Oficiálne je Windows 11 ponúkaný len pre modernejšie počítače. Dá sa však využiť aj na starších strojoch. Hoci len na vlastné riziko.

Úprava hardvérových požiadaviek pri Windows 11 sa nakoniec možno diskutovala ešte viac, ako samotné novinky či vylepšenia nedávno vydaného systému.

V podstate právom. Milióny počítačov, ktoré využívajú Windows 10, totiž označuje oficiálna aplikácia Kontrola stavu počítača už ako nekompatibilné.

Napriek tomu to ešte nemusí znamenať, že Windows 11 nemôžeme na danom zariadení používať. Microsoft oficiálne takúto možnosť umožnil, hoci ju nepodporuje. Musíme však ísť okľukou.

Ďalšie užitočné informácie a tipy o Windows 11:

Skôr než začneme: Zvážme potenciálne riziká

Pokiaľ už máme skúsenosti s manuálnym inštalovaním Windows 10 cez inštalačné médium, resp. ISO súbor, samotná inštalácia Windows 11 bude prebiehať podobne. S tým možno problém byť nemusí. V hre je ale viacero faktorov, ktoré by sme mali pri prechode na nový systém vziať do úvahy.

Problém s aktualizáciami? Nie je to vylúčené

Hneď prvým problémom môže byť podpora zo strany Microsoftu. Spoločnosť nahlas pripúšťa, že nekompatibilné zariadenia, ktoré prejdú na Windows 11, nemusia dostávať bezpečnostné či iné aktualizácie.

Zatiaľ ide len o možnosť. Napokon, bezpečnostné aktualizácie vydané v utorok 12. októbra (v rámci posledného Patch Tuesday) boli dodané na všetky počítače s Windows 11.

Microsoft ale sám v upozornení pri inštalovaní systému pripúšťa, že podporu môže v podstate kedykoľvek zastaviť. Nie je garantovaná.

fotogaléria
Zdroj: Microsoft (reprofoto: Martin Kováč)

Pracovať na nezaplátanom systéme sa určite neoplatí. Manuálne sťahovanie aktualizácií z oficiálneho Update Catalogu (ak to pôjde) je z dlhodobého hľadiska nezmysel.

Pokiaľ Microsoft dodávanie aktualizácií na nepodporované zariadenia naozaj odstrihne, najschodnejšou cestou bude asi návrat na pôvodný Windows 10. Opäť len čistou inštaláciou systému cez ISO, resp. inštalačné médium.

Čítajte aj Stručne a prehľadne: Windows 11 vs. Windows 10. Takto sa zmenilo prostredie...

Zvládne vôbec starší počítač nový systém?

V zásade si dovolíme povedať, že áno. Pokiaľ zariadenie výkonovo zvládalo Windows 10, nemali by vzniknúť problémy ani pri Windows 11.

Žiadnych povšimnutiahodných nárastov požiadaviek na výpočtový výkon sme sa nedočkali. Napokon, Windows 11 je skôr evolúciou ako revolúciou a pôvodne malo ísť vlastne len o ďalšiu veľkú aktualizáciu Windows 10.

Prekážku pre spoľahlivé fungovanie systému skôr môže predstavovať prípadná absencia požadovaných technológií, na ktoré Microsoft tentoraz kladie dôraz. Hojne sa v tomto smere skloňuje prítomnosť Secure Boot a najmä modulu TPM 2.0. Hoci v princípe boli dôležité už pri Windows 10, no doteraz nepredstavovali nutnú podmienku na používanie systému od Microsoftu.

Pokiaľ ale nemáme vyslovene starý notebook či hybrid, obe technológie by mali byť dostupné. Minimálne v počítačoch bežne ponúkaných v našich končinách. Napríklad v Číne platí embargo na západné šifrovacie technológie a namiesto TPM využívajú v krajine vlastné riešenie.

Častejšie sa zrejme budeme môcť stretnúť s problémom, že TPM 2.0 či Secure Boot sú na danom zariadení predvolene vypnuté. Je potrebné ich dodatočne aktivovať v BIOS-e.

V prípade potreby budeme TPM 2.0 vedieť pri inštalácii obísť, ale modul napríklad vyžaduje pri svojej činnosti bezpečnostná technológia Windows Hello, resp. dôležitú rolu zohráva pri technológiách, ktoré majú zabezpečiť prácu s počítačmi bez využívania hesiel. Modul má tiež účinnejšie chrániť zariadenia pred útokmi, ktoré zneužívajú firmvér.

Čítajte aj Windows 11 nie je pre starší počítač. Predchodcu zrejme čaká osud xpéčok

Výhľadovo môže byť rizikom aj nekompatibilný procesor. Hrubý výkon totiž nie je všetko. Čím starší čip použijeme, tým stúpa šanca, že nepodporuje nejaké inštrukcie či technológie. Niektoré (budúce) funkcie systému možno nebudeme môcť využiť alebo využiť naplno. S tým musíme počítať.

Nemalé vášne vyvolalo rázne rozhodnutie Microsoftu, že nezaradí do zoznamu podporovaných čipov mnohé - stále relatívne nové - procesory. Svoju rolu (možno dokonca kľúčovú) tu ale podľa všetkého zohral stav okolo chýb Meltdown, resp. Spectre. Chyby sú na úrovni strojového kódu, pričom boli verejne odhalené začiatkom roka 2018. Postihujú celé generácie starších procesorov. Okrem iných aj práve Kaby Lake (7. generácia Core) či Skylake (6. generácia Core).

Evidentne aj preto Microsoft preferuje novšie čipy - aspoň Intel Core 8. generácie či alternatívne produkty od AMD.

Čítajte aj Starý procesor Intel Pentium 4 vraj plne podporuje Windows 11, zrejme...

Dá sa samozrejme argumentovať, že medzičasom boli vydané rôzne opravy a aktualizácie, ktoré by mali riziká zneužitia týchto chýb aspoň minimalizovať.

Tu však vzniká problém, že zďaleka nie všetky postihnuté systémy sú zaplátané alebo zaplátané kompletne. Či je dané zariadenie zaplátané aspoň čiastočne, často záviselo priamo od daných výrobcov počítačov, resp. procesorov. Alebo ich ochoty takúto záplatu vôbec pripraviť/vydať.

Opäť ale platí, že pri manuálnej inštalácii systému na vlastné riziko budeme vedieť kontrolu procesora obísť.

Čítajte aj Pripravenosť počítačov na Windows 11? Nie je to žiadna sláva, minimálne...

Častejšia nestabilita? Záleží aj na softvéri

Odradiť od neoficiálneho prechodu na Windows 11 nás majú aj argumenty Microsoftu, že na základe jeho vlastných testovaní funguje Windows 11 na nepodporovaných zariadeniach oveľa menej spoľahlivo.

Častejšie sa môžeme stretnúť s pádmi systému do modrej obrazovky smrti a (výhľadovo) môžu byť problémy s kompatibilitou, napríklad pri ovládačoch (bezdrôtových sietí, VPN, audia a podobne).

Čítajte aj Windows 11 na nepodporovaných zariadeniach? Tŕnistá cesta na vlastné riziko

S tým sa v princípe dá súhlasiť. Jedným dychom ale treba dodať, že každý počítač je iný a riziká prechodu na Windows 11, ak vlastníme nepodporované zariadenie, môžu byť značne odlišné.

Starší systém nemusí byť automaticky nestabilný, mnohé závisí aj od používaného softvéru (často bezpečnostného) či ovládačov.

Ani pri plne pripravenom zariadení na Windows 11 napokon nemáme záruku, že všetko bude fungovať bez problémov. Prvé problémy s kompatibilitou sa v novom systéme už riešia (resp. riešili).

Problémy sa navyše objavujú priebežne. Je faktom, že v podstate po každom vydaní bezpečnostných aktualizácií alebo pri veľkých aktualizáciách systému (Windows 10) sa dodatočne riešia nejaké väčšie či menšie problémy s kompatibilitou. Hádzať všetko len na starú čipovú architektúru by bolo skreslené.

Čo z toho podľa nášho názoru a doterajších skúsenosti s Windows vyplýva? Určite je dobré si na úvod vyhodnotiť takpovediac „stupeň rizika“ pri prechode nášho nekompatibilného zariadenia na novú platformu.

Pokiaľ naše zariadenie viac-menej stabilne fungovalo s Windows 10 a navyše vieme zapnúť TPM 2.0 aj Secure Boot, šance na prípadné problémy s Windows 11 sa výrazne znižujú. Celkom eliminovať sa však nedajú.

Inštalujeme Windows 11: Ide to len manuálne

Prechod na Windows 11 sme vyskúšali v redakcii na dvoch zariadeniach, ktoré nespĺňali podmienky Windows 11. V jednom prípade išlo asi o 4-ročný počítač s čipom Kaby Lake, ktorý však spĺňal všetko ostatné.

Naopak výzvou bola staršia pracovná stanica, ktorá má len starší TPM 1.2 a mimo hru je aj procesor. Tu sme museli navyše riešiť jeden dodatočný problém – disk ešte využíval Master Boot Record (MBR), vyžadované je však použitie GPT partícií. Ku konverzii sa dá využiť aj nástroj, ktorý je od vydania 1703 dostupný priamo vo Windows 10 - MBR2GPT. Zaujímavý a podrobný návod na tento špecifický problém ponúka napríklad web Windowscentral.com.

Prechod môžeme zároveň realizovať len manuálnou inštaláciou. Žiadne pohodlné dodanie cez Windows Update sa nekoná. Čiže postupujeme podobným spôsobom, ako keby sme napríklad do počítača vložili nový disk.

Samozrejmosťou musí byť platná licencia na Windows 10.

Eventuálne môžeme prejsť aj z ešte starších systémov Windows 7/8.x na Windows 10 a následne na Windows 11. Väčšina takýchto starších zariadení asi už podmienky na Windows 11 spĺňať tak či tak nebude.

Čítajte aj Chcete zadarmo vymeniť starý OS za Windows 11? Najprv prejdite na desiatku...

Manuálna inštalácia je určená skôr skúsenejším používateľom. Zároveň sa odporúča zálohovať pred štartom inštalácie pevný disk.

Prvým krokom pri samotnej inštalácii, na ktorý upozorňuje aj Microsoft, je menšia úprava systémových registrov (pomocou aplikácie regedit). Ide o novinku, ktorá pri bežných inštaláciách Windows 10 nebola potrebná. V rámci inštalačného procesu Windows 11 tentoraz musíme manuálne obísť kontrolu procesora, resp. prítomnosti modulu TPM 2.0.

V rámci kľúča „HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\MoSetup“ je potrebné vytvoriť novú položku „AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU“, ktorá bude typu „REG_DWORD“ a bude mať hodnotu „1“.

fotogaléria
Zdroj: Microsoft (reprofoto: Martin Kováč)

Následne je potrebné vytvoriť si inštalačné médium. Buď vo forme USB kľúča (požadovaná kapacita je aspoň 8 GB) alebo ISO obrazu disku. Najšikovnejšia je asi prvá možnosť, ktorú môžeme zrealizovať cez špeciálnu aplikáciu od Microsoftu. Postup sme už popísali v samostatnom článku.

Čítajte aj Windows 11: Návod, ako si vytvoriť čistú inštaláciu systému a na čo si dať pozor

Ak máme takéto médium vytvorené, môžeme reštartovať zariadenie a bootovaním z daného disku (možno bude potrebné zmeniť poradie diskov pri bootovaní v BIOS-e) previesť inštaláciu systému.

Na úvod sa nám zobrazí modré okno, kde si vyberieme aj jazykovú verziu. Pokiaľ sa nám ďalej ponúkne zadanie produktového kľúča, tento krok preskočíme výberom „Nemám produktový kľúč“ (ak bol systém už predtým aktivovaný na zariadení, aktivácia sa potom prevedie automaticky).

fotogaléria
Zdroj: Martin Kováč

Odsúhlasíme licenčné podmienky a vyberieme vlastnú inštaláciu – čiže čistú inštaláciu systému, v rámci ktorej sa nepresúvajú do nového profilu naše aplikácie či nastavenia. To budeme musieť spraviť dodatočne, resp. viaceré aplikácie aj preinštalovať.

Potom si vyberieme disk, resp. partíciu, na ktorú sa bude Windows 11 inštalovať. Následne by mal prebehnúť samotný proces inštalovania systému.

fotogaléria
Zdroj: Martin Kováč

Po reštartoch a prvom spustení sa ponúkne kompletne vynovená takzvaná Out-Of-the-Box Experience (OOBE). Ide o prvé „uvítacie“ obrazovky a nastavenia, kde si budeme voliť regióny, klávesnice, drôtové/bezdrôtové siete, či sa prihlásime k nášmu účtu Microsoft (alebo si vytvoríme nový).

fotogaléria
Zdroj: Microsoft (reprofoto: Martin Kováč)

Voliť si tiež budeme nastavenia ohľadne ochrany súkromia, odosielania diagnostických údajov, či na aké účely bude dané zariadenie typicky využívané. Podľa toho sa má systém dodatočne prispôsobiť.

Čítajte aj Windows 11: Tipy a rady po prvom spustení

Do pozornosti dávame aj špeciálnu časť nášho technologického podcastu SHARE, kde sa dozviete:

  • Kto môže získať nový Windows 11,
  • aké hardwarové nároky má,
  • za akých podmienok je možné ho mať zadarmo,
  • ako sa líši grafické rozhranie,
  • v čom spočívajú novinky v obchode s aplikáciami,
  • a prečo sa Microsoft rozhodol pridať podporu pre Android.

Podcast spoločne pripravujú magazíny Živé.sk a HernáZóna.sk. Na odber všetkých nových dielov našich podcastov SHARE sa môžete prihlásiť cez platformy Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify alebo Deezer.