Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Britský poslanec obvinil vládu zo zastrašovania Johnsonových oponentov

Britský premiér Boris Johnson, archívne foto. Foto: TASR/AP

Podľa správ britských médií už najmenej 11 konzervatívnych poslancov napísalo listy, v ktorých vyjadrili nedôveru Johnsonovi.

Londýn 22. januára (TASR) - Poslanec vládnej Konzervatívnej strany William Wragg obvinil vládu zo zastrašovania a vydierania oponentov premiéra Borisa Johnsona. Podľa vlastných slov chce o týchto skutočnostiach informovať políciu, napísala v sobotu agentúra AP.

Nespokojnosť s premiérom v radoch poslancov Dolnej snemovne britského parlamentu z jeho vlastnej Konzervatívnej strany súvisí s odhaleniami o večierkoch v sídle britskej vlády na Downing Street v Londýne, ktoré sa v rokoch 2020 a 2021 konali v rozpore s platnými pandemickými opatreniami.

Podľa správ britských médií už najmenej 11 konzervatívnych poslancov napísalo listy, v ktorých vyjadrili nedôveru Johnsonovi. Adresovali ich takzvanému Výboru 1922, teda poslaneckému klubu Konzervatívnej strany v Dolnej snemovni.

Ak bude nespokojencov najmenej 54, bude Johnson čeliť hlasovaniu o vyslovení nedôvery. O funkciu by prišiel, ak by proti nemu hlasovalo viac než 50 percent z 359 konzervatívnych členov Snemovne.

Jeden konzervatívny poslanec Christian Wakeford už pre kauzu okolo večierkov, označovanú ako "partygate", prestúpil k opozičným labouristom. Mnohí zákonodarcovia z radov konzervatívcov však zatiaľ čakajú na závery vyšetrovania celej kauzy, vedeného štátnou tajomníčkou Sue Grayovou, ktoré majú byť zverejnené na budúci týždeň.

Poslanec William Wragg v sobotu uviedol, že členovia Smenovne vystupujúci voči Johnsonovi sú vystavení "zastrašovaniu", ktoré dosahuje až úroveň vydierania. Podľa jeho slov čelia hrozbám, že im vláda zastaví finančnú podporu pre ich volebné obvody. O niektorých z nich sa objavili aj diskreditujúce články v médiách.

Wragg uviedol, že sa začiatkom budúceho týždňa stretne s policajnými vyšetrovateľmi, ktorých chce oboznámiť s týmito skutočnosťami. "Stojím si za tým, čo som povedal. A žiadne manipulácie na tom nič nezmenia," citoval v sobotu poslancove slová denník Daily Telegraph.

Londýnska Metropolitná polícia zareagovala vyjadrením, že "ak jej bude nahlásené spáchanie trestného činu, bude sa ním zaoberať".

Johnson tvrdenia o vyvíjaní tlaku na nespokojných konzervatívnych poslancov odmieta. Podľa niektorých labouristov sa na zastrašovaní svojich odporcov podieľa aj samotný premiér. Obvinenia z vydierania oponentov premiéra potvrdil aj spomínaný poslanec Wakeford, ktorý prešiel k labouristom.