Aktuálne 26. január 2021

Celoplošný skríning Otestovali 2,5 milióna ľudí, najhoršie sú Topoľčany. Lockdown sa možno nekončí

Adam Takáč
Adam Takáč

Predbežná pozitivita na celom Slovensku je 1,18 percenta, je to viac ako na jeseň. Zapnutie covid automatu ani otváranie škôl nie sú isté.

Predbežná pozitivita na celom Slovensku je 1,18 percenta, je to viac ako na jeseň. Zapnutie covid automatu ani otváranie škôl nie sú isté.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Adam Takáč

Otestovali 2,5 milióna ľudí, najhoršie sú Topoľčany. Lockdown sa možno nekončí
Premiér Igor Matovič. Foto – TASR/Martin Baumann

Premiér Igor Matovič s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím zverejnili predbežné výsledky celoplošného skríningu, ktorý sa začal minulý pondelok. Končí sa oficiálne dnes.

Do včerajšieho dňa sa otestovalo 2 588 578 ľudí. Pozitívnych bolo 30 556 z nich, čo predstavuje 1,18 percenta. Ide o vyššie číslo, ako bolo pri prvom plošnom testovaní začiatkom novembra.

Medzi najlepšie okresy sa zaradili Veľký Krtíš, Tvrdošín a Svidník, naopak, najvyššia miera pozitivity je v okresoch Topoľčany (2,54 %), Levice (2,48 %) a Hlohovec (2,31 %).

Igor Matovič vraví, že zoznam 36 kritických okresov ešte nie je definitívny, môže sa jemne zmeniť. Deliacou čiarou by mala byť pozitivita 1 percento. V regiónoch, ktoré ju mali vyššiu, sa teda bude testovať aj najbližší víkend. Zatiaľ nie je jasné, aké podmienky by mali platiť v okresoch, kde sa znova masívne testovať nebude.

„Ak by som bol starostom v lepšom okrese, testovanie by som i tak zabezpečil aj ďalší víkend,“ vraví Matovič. Vyzval ľudí z „lepších okresov“, aby sa aj oni dobrovoľne išli znovu otestovať. „Bol by som rád, keby sa tento víkend otestovalo celé Slovensko.“ Dodal, že nemáme dobré dáta na určenie ohnísk.

Zapínanie covid automatu nie je isté

Britská mutácia vírusu môže zmeniť plán s postupným otváraním krajiny. Zhodli sa na tom premiér aj minister zdravotníctva s tým, že to ešte bude predmetom diskusie s epidemiológmi.

Zapnutie covid automatu, ktoré je naplánované na 8. februára, nie je teda isté. Aktuálnu epidemiologickú situáciu, ktorú sťažuje britský variant koronavírusu, nepovažuje Matovič za dostatočne priaznivú na uvoľňovanie opatrení.

„Bojím sa, že keď opatrenia uvoľníme teraz, vymkne sa nám to spod kontroly.“ Myslí si preto, že ideálnou kombináciou je teraz predĺžiť lockdown a masívne testovať.

Premiér aj minister zdravotníctva Marek Krajčí chcú, aby odborníci covid automat ešte prehodnotili. 

Školy sa možno neotvoria ani v pondelok

Marek Krajčí hovorí, že treba pokračovať v prísnych opatreniach. Vďaka testovaniu sa podľa neho podarilo odchytiť veľký počet infikovaných, ktorí by inak šírili nákazu.

Testovať iba jednotlivé okresy podľa neho nemá zmysel, pretože červené okresy ukazujú, že britská mutácia vírusu je veľmi rozšírená.

Tvrdí, že ak sa má od 8. februára uvoľňovať v opatreniach, musí to byť pod podmienkou testovania. „Ľudia budú musieť byť testovaní, ak chceme otvoriť obchody a školy,“ povedal Krajčí.

Čo sa týka otvorenia škôl, minister sa chce ešte poradiť s epidemiológmi a ministrom školstva. Nie je isté, že sa otvoria od pondelka 1. februára ako avizoval minulý týždeň. „Osobne si myslím, že by to bolo veľké riziko.“ Viac informácií by mal poskytnúť v piatok.

Premiér sa znovu pustil do analytikov

Igor Matovič na tlačovke opakovane kritizoval analytikov z iniciatívy Dáta bez pátosu, ktorým sa nepáčil premiérov nápad plošného testovania. Podľa nich sa mala pozornosť zamerať na najkritickejšie okresy.

Podľa Matoviča analytici neurčili kritické regióny správne a pomýlili sa vo viacerých prípadoch. Celoplošné testovanie je podľa neho toho dôkazom.

„Mrzí ma, že sme dva týždne zabíjali čas, doslova svätá vojna proti plošnému testovaniu, lebo niekto od stola to vie lepšie,“ vyhlásil Igor Matovič a povedal, aby nabudúce analytici uprednostnili „zdravý rozum“ pred „politikou“. 

Ušlo sa aj Sulíkovi a prezidentke

Zo smrti tisícok ľudí na koronavírus Matovič opätovne obviňoval ministra hospodárstva Richarda Sulíka, ktorý podľa neho nazaobstaral včas dostatočné množstvo antigénových testov.

Tvrdí, že minister sa vyhováral. „Je to aj moja zodpovednosť, že som ho vtedy nevyhodil z vlády,“ povedal premiér.

Podľa vlastných slov nepozná nikoho, kto by mohol viesť boj proti pandémii namiesto neho. Na margo prezidentky, ktorá mu odporúčala, aby to niekomu prenechal, vyhlásil, že „by si mohla prečítať svoje kompetencie,“ a dodal, že „takéto odporúčania medzi ne nepatria“.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia