Severoatlantická aliancia v piatok odmietla požiadavku Ruska stiahnuť sily východného krídla NATO z Rumunska a Bulharska, informuje agentúra Reuters.

„Spojenci NATO sa nevzdajú svojej schopnosti chrániť a brániť sa navzájom, vrátane prítomnosti vojsk vo východnom krídle aliancie,“ uviedla hovorkyňa NATO Oana Lungescuová.

Pred dôležitými rozhovormi

Moskva v piatok, pred dôležitými rusko-americkými rozhovormi v Ženeve, vyzvala na „stiahnutie zahraničných síl, techniky a výzbroje“ z krajín, ktoré neboli pred rokom 1997 členmi Severoatlantickej aliancie.

„K týmto krajinám patrí Bulharsko a Rumunsko,“ uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo zahraničných vecí a spomenulo konkrétne práve týchto dvoch bývalých spojencov z Varšavskej zmluvy, ktorí sa stali členmi NATO v roku 2004.

Rumunsko aj Bulharsko medzičasom túto požiadavku označili za „neprijateľnú“.

„Takáto požiadavka je neprijateľná a nemôže byť témou vyjednávania,“ napísalo v tlačovom vyhlásení rumunské ministerstvo zahraničných vecí.

Bulharský prezident: Nezmyselné

Bulharský prezident Rumen Radev, ktorý je hlavným veliteľom ozbrojených síl krajiny a je považovaný za prorusky orientovaného, vo vyhlásení uviedol: „Naliehanie Ruska, aby sa sily NATO stiahli z Bulharska, je neprijateľné a nezmyselné.“

NATO požiadavku Ruska odmietlo s tým, že ak by bola splnená, vytvorila by kategórie prvotriednych a druhotriednych členov aliancie, čo nemôže akceptovať.

„Odmietame akúkoľvek myšlienku sfér vplyvu v Európe. Vždy budeme reagovať na akékoľvek zhoršenie nášho bezpečnostného prostredia, a to aj posilnením našej kolektívnej obrany,“ poznamenala hovorkyňa NATO.

Ďalšie dôležité správy

KK44 archív Moskva - Na archívnej snímke z 30. novembra 2021 ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov počas tlačovej konferencie s brazĺskym rezortným kolegom Carlosom Francom v Moskve. Rusko a Spojené štáty absolvujú prvé kolo rokovaní o bezpečnostných zárukách v januári 2022. Podľa agentúry TASS o tom v stredu 22. decembra 2021 informoval ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. FOTO TASR/AP
FILE - In this photo released by the Russian Foreign Ministry Press Service, Russian Forei
Neprehliadnite

Stiahnite vojská NATO z Bulharska a Rumunska, žiada Moskva. Rusko sa chce vrátiť v čase