Na hlavný obsah

Zrážky na západe Slovenska postupne ubúdajú, hladiny riek ešte budú stúpať

Zrážky sa postupne presúvajú smerom na východ.

Zrážky na západe Slovenska postupne ubúdajú, hladiny riek ešte budú stúpať
Na snímke žena s dáždnikom kráča počas dažďa v bratislavskej mestskej časti Ružinov 17. mája 2021. Foto: TASR

Z dôvodu celodenných, lokálnych a výdatných zrážok sa povodňová situácia značne zhoršila najmä v povodí hornej Nitry, Žitavy, stredného Váhu a stredného a dolného Hrona. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). K dosiahnutiu a prekročeniu stupňov povodňovej aktivity došlo počas pondelka (17. 5.) na takmer piatich desiatkach vodomerných staníc v povodiach západného a stredného Slovenska.

„Za posledných 12 hodín (od pondelkového rána) spadlo plošne od 10 do 40 milimetrov zrážok, na pomedzí západného a stredného Slovenska miestami aj viac,“ uviedli meteorológovia. Maximálne úhrny zaznamenali v povodí Tajovského potoka v okrese Banská Bystrica, a to 50 až 60 milimetrov. „Na východe sa vyskytli zrážky zatiaľ len ojedinele. Zrážkové pole však pomaly postupuje smerom na východ, na západe zrážky pozvoľna ubúdajú,“ dodali.

Najvyšší povodňoví stupeň bol zaznamenaný na Rajčanke, v povodí hornej Nitry a Žitavy. K pondelkovým udalostiam v súvislosti s intenzívnymi zrážkami patrí aj pretrhnutie hrádze v Rudne nad Hronom na toku Rudňanka.

Mierny až výrazný vzostup vodných hladín očakávajú meteorológovia v povodí horného a stredného Váhu, na Nitre a jej prítokoch a na tokoch stredného Slovenska. Je možné, že aj na ďalších tokoch tu dôjde dosiahnutiu alebo prekročeniu hladín zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity. „Na ostatných tokoch očakávame ustálenosť až mierny vzostup,“ dodávajú.

V neskorých nočných hodinách, respektíve v utorok (18. 5.) dopoludnia, predpokladajú na väčšine tokov kulmináciu, a teda dosiahnutie najvyššieho bodu v rámci aktuálnych záplav. „Vzhľadom na pretrvávajúce a ďalšie predpokladané zrážky trvalého charakteru očakávame ďalšie dosiahnutia a prekročenia stupňov povodňovej aktivity,“ uzavrel SHMÚ.

Hasiči museli absolvovať 136 výjazdov

V súvislosti s intenzívnymi zrážkami uskutočnili hasiči počas pondelka 136 výjazdov. Situácia je podľa nich najvážnejšia v Trenčianskom kraji, kde už zasahovali 49-krát. Ďalších 29 zásahov absolvovali v Žilinskom kraji, 25 v Banskobystrickom kraji a 22 v Nitrianskom kraji.

„Vo väčšine prípadov odčerpávali vodu zo zatopených ulíc, pivníc a priestorov, odstraňovali prekážky z vodných tokov, čistili priepusty a odpratávali nánosy bahna. Pri spomínaných udalostiach zasahovalo takmer 150 profesionálnych a dobrovoľných hasičov,“ informoval v pondelok večer hasičský a záchranný zbor s tým, že na mnohých miestach hasiči naďalej zasahujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko