Na hlavný obsah

Slovenskí pekári varujú: Novela zákona nás zničí

Pozmeňujúci návrh zákona predložil poslanec zo Sme rodina.

Slovenskí pekári varujú: Novela zákona nás zničí
Slovenskí pekári. Foto: TASR

Slovenskí pekári, cukrári a cestovinári sú znepokojení pozmeňujúcim návrhom k novele zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami, ktorý predložilo ministerstvu pôdohospodárstva hnutie Sme rodina. Tvrdia, že tento návrh ich zničí. Predkladatelia, naopak, tvrdia, že s návrhom súhlasili obe strany.

Pozmeňujúci návrh zákona, ktorý vyvolal znepokojenie medzi slovenskými pekármi, predložil predseda parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo Jaroslav Karahuta (Sme rodina). Zaviesť by mal 30 až 60-dňové splatnosti faktúr, čo podľa Zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov znamená ich koniec.

„V praxi by to znamenalo, že obchodný reťazec zinkasuje za čerstvý chlieb, pečivo či koláče peniaze v ten istý deň, ale pekárovi zaplatí až za jeden či dva mesiace,“ vysvetlila predsedníčka predstavenstva zväzu Tatiana Lopúchová pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Karahuta hovorí, že o návrhu rokovali súčasne s malými aj veľkými zástupcami potravinárov. „Splatnosti sme nastavili ako základ tak, ako je to v smernici Európskej únie a vo štvrtok (25. 2.) sme rokovali o tom, ako sprísnime tieto podmienky, či ideme nad rámec smernice EÚ. Došli sme k záveru, ktorý bol obojstranne odsúhlasený a potravinári sú spokojní,“ oponoval.

Dodal, že o všetkých návrhoch s potravinármi rokujú. Zväz pekárov ho však vyzval, aby tento návrh zahodili do koša a všetky nové návrhy konzultoval najmä s tými, na ktorých budú mať dosah. O prijatí novely bude rozhodovať parlament.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika