Blokovanie ukrajinských prístavov Putin žiada za uvoľnenie vývozu potravín z Ukrajiny výkupné, znie z Británie

TASR
TASR

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov tvrdí, že blokádu ukrajinských prístavov spôsobili západné sankcie.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov tvrdí, že blokádu ukrajinských prístavov spôsobili západné sankcie.

TASR

TASR

Putin žiada za uvoľnenie vývozu potravín z Ukrajiny výkupné, znie z Británie
Vladimir Putin. Foto - TASR/Michal Svítok

Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová obvinila vo štvrtok ruského prezidenta Vladimira Putina, že blokádu obilia v ukrajinských prístavoch sa snaží využiť ako zámienku na zrušenie medzinárodných sankcií, ktoré Západ na Moskvu uvalil za ruskú inváziu na Ukrajinu. 

"Je úplne otrasné, že sa Putin snaží od sveta žiadať výkupné a v podstate premieňa hlad a nedostatok jedla medzi najchudobnejšími ľuďmi na svete na zbraň," uviedla Trussová počas návštevy Bosny a Hercegoviny.

"Jednoducho to nesmieme dopustiť. Putin musí odvolať blokádu ukrajinského obilia," dodala. Podľa šéfky britskej diplomacie by zrušenie sankcií či ich akékoľvek uvoľnenie Putina z dlhodobého hladiska len posilnili.      

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Andrej Rudenko v stredu uviedol, že Rusko je pripravené vytvoriť humanitárne koridory pre plavidlá prevážajúce potraviny, aby mohli opustiť Ukrajinu výmenou za zrušenie niektorých sankcií Západu.

Čítajte tiež

Kremeľ popiera akékoľvek špekulácie o tom, že blokuje vývoz z ukrajinských prístavov, a viní z toho sankcie Západu. Vo štvrtok to uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Moskva kategoricky odmieta obvinenia Spojených štátov a Európskej únie, že Rusko zabraňuje vývozu obilnín z čiernomorských prístavov, uviedol Peskov. "Naopak, obviňujeme západné krajiny z prijatia opatrení, ktoré k tomu viedli," dodal.

Kremeľ zároveň vyzval Západ na zrušenie týchto sankcií, ktoré podľa neho zabraňujú vývozu obilia z Ukrajiny.

Podľa nemeckej vlády blokuje Rusko na Ukrajine export približne 20 miliónov ton obilnín určených najmä pre severnú Afriku a Áziu – z nich veľkú časť v prístave v Odese.

Bývalý nemecký diplomat Rüdiger von Fritsch tvrdí, že ruský prezident Vladimir Putin sa snaží cielene vyvolať potravinové krízy na Blízkom východe a v Afrike, ktoré Európu destabilizujú masovými pohybmi utečencov.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia