Strana Za ľudí podporí skrátenie karantény, ktoré je krízovým opatrením v pandemickej vlne omikronu. Za ľudí podporí aj povinné očkovanie, počká si však na stanovisko rezortu zdravotníctva a odborníkov. Nepodporia však sankcie voči neočkovaným, ktorým by sa nemala preplatiť zdravotná starostlivosť.

Uviedla to vicepremiérka a ministerka pre investície Veronika Remišová (Za ľudí) v diskusnej relácii V politike televízie TA3.

Čas žiť bez obmedzení

Slovensko sa podľa Remišovej musí vrátiť k normálnemu životu a musí skoncovať s lockdownami.

"Je čas, by sa krajina naučila s vírusom žiť. Nemôžeme donekonečna žiť s obmedzeniami," zhodnotila.

Na margo obrannej zmluvy medzi SR a USA vicepremiérka povedala, že Slovensko potrebuje posilniť svoju obranyschopnosť. Za ľudí má podľa Remišovej preštudovanú obrannú zmluvu. Diskutovali o nej s ministrom obrany Jaroslavom Naďom (OĽANO) a ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom (nominant SaS).

Znenie dohody sprísnili

Súčasná vláda podľa nej sprísnila znenie dohody oproti tomu, čo vyrokovali minulé vlády. Ide o sprísnenie voči americkej strane. Remišová je presvedčená, že ak by vládol Robert Fico (Smer-SD) či Peter Pellegrini (Hlas-SD), obrannú zmluvu s USA by podporovali.

"Len najväčší zúfalec organizuje protesty proti niečomu, čo sám vyrokoval," podotkla na margo Fica, ktorý chystá protest proti zmluve.

Remišová poukázala, že obrannú zmluvu s USA má už dlhšie podpísanú aj Maďarsko a žiadne americké základne tam nepribudli.

"Nevidela som, že by sa takýto cirkus robil v Maďarsku proti zmluve," poznamenala. Vicepremiérka zároveň odsúdila útoky Fica na prezidentku Zuzanu Čaputovú. Sú podľa nej neakceptovateľné.

Situácia na Ukrajine

Podpísanie obrannej zmluvy je naliehavejšie aj pre situáciu na Ukrajine.

"Je naším susedom a je naším záujmom zabezpečiť, aby sa Ukrajina voči prípadnej invázii mohla brániť," hovorí Remišová.

O konkrétnej pomoci Ukrajine či obranných stratégiách hovoriť nechcela. Je to podľa nej záležitosť rezortu obrany, ktorý v tejto veci podniká konkrétne kroky.

"Naším národným záujmom je mať medzi Ruskom a Slovenskom silnú a nezávislú a prodemokratickú Ukrajinu."

Komunálne voľby

Vicepremiérka sa vyjadrila aj k téme komunálnych volieb. Strana plánuje postaviť kandidáta na primátora Žiliny, Košíc či Lučenca a dvoch kandidátov na predsedov samosprávnych krajov. Kandidáti sa podľa Remišovej budú nominovať na veľkej programovej konferencii v apríli.

Vicepremiérke v komunálnych a župných voľbách nepôjde o kvantitu kandidátov, ale o to, aby strana postavila na primátorov kvalitných ľudí.

Remišová v diskusii prezradila, že ministerstvo investícií pripravuje identifikáciu cez mobil, tzv. mobilné ID. Remišová ho chce zaviesť v nasledujúcich mesiacoch.

Ďalšie dôležité správy

Na snímke ministerka pre investície, regionálny rozvoj a informatizáciu SR Veronika Remišová (Za ľudí) prichádza na rokovanie 38. schôdze vlády SR 27. októbra 2021 v Bratislave. FOTO TASR - Jakub Kotian
Neprehliadnite

Remišová: Eurofondy pomôžu rozšíriť kapacity škôl v Bratislave a okolí