Heger oznámil ďalšie uvoľňovanie: Otvoria terasy a fitnescentrá

TA3
21.4.2021 16:40

Od budúceho pondelka príde k ďalšiemu uvoľneniu opatrení a otvoria sa terasy reštaurácií a fitnescentrá, oznámil to v stredu na tlačovej konferencii po rokovaní vlády premiér Eduard Heger. Najlepšie boj s pandémiou podľa neho zvádzame vtedy, ak bojujeme spoločne. Výsledky sú zásluhou zodpovedných občanov.

Obavy z reprodukčného čísla

Covid automat ukázal nové čísla, na základe ktorých je situácia lepšia. Podľa Hegera konzílium odborníkov vyjadrilo obavy z mierne rastúceho reprodukčného čísla. Je dôležité, aby začalo klesať a udržali sme ho pod hodnotou jeden. Odporúčanie konzília bolo, aby sme počkali s presunom z bordovej do červenej fázy. Napriek tomu, že sú naplnené kritériá na to, aby sa Slovensko preplo do červenej farby, v platnosti zostáva bordový Covid automat. K uvoľňovaniu sa pristupuje opatrnejšie.

Od pondelka budú znovu otvorené terasy reštaurácií. Otvoria sa aj fitnescentrá - maximálne pre šesť ľudí (1 osoba na 15 metrov štvorcových), pre vstup bude potrebný negatívny test. Heger vyzval, aby boli občania aj naďalej obozretní.

Zdravotníci sú stále v pomerne vysokom nasadení, povedal na tlačovej konferencii minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Pacientov na umelej pľúcnej ventilácii je stále dosť. Zdravotníkom sa poďakoval za ich prácu.

Podľa ministerky investícií Veroniky Remišovej sa blížime k fáze, kedy nebudeme bojovať s nedostatkom vakcín, ale s nedostatkom ľudí, ktorí sa majú záujem zaočkovať. Ľudí poprosila, aby sa zaočkovať dali.

Naprieč krajmi dochádza k poklesu počtu výjazdov záchranárov k pacientom, informoval na tlačovke riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík. Prepustenia pacientov z nemocníc prevyšujú príjmy. Do konca budúceho mesiaca očakávame dodávku 1,5 milióna vakcín. V čakárni na očkovanie je aktuálne vyše 161 000 ľudí.

Pfizerom by mohli očkovať vo veľkokapacitných centrách

Podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského, v súvislosti s vakcínou Sputnik V prebiehajú intenzívne rokovania s ruskou stranou s cieľom, ktorým by okrem iného mohlo byť aj zverejnenie zmluvy. Ako povedal k odchodu štátneho tajomníka Petra Stachuru, pri nástupe do funkcie dostal zelenú, aby si vytvoril vlastný tím. Čo sa týka nemocníc, beží štandardný proces, ktorý bol nastavený za bývalého ministra Mareka Krajčího. Zatiaľ k žiadnemu prepúšťaniu a výmene riaditeľov nemocníc nedôjde.

Ako povedal Lengvarský, veková hranica na vakcínu Pfizer sa zatiaľ nezníži, ale nevylúčil to, keďže v ďalších týždňoch Slovensko očakáva veľké dodávky vakcíny Pfizer. "Pracujeme na tom, aby sa aj vo veľkokapacitných očkovacích centrách mohlo touto vakcínou očkovať," oznámil minister.

V systéme na registráciu na očkovanie bude možnosť prihlásiť sa aj na očkovanie neregistrovanou vakcínou. Ako povedal minister zdravotníctva, v prípade Sputniku sa stále čaká na výsledky z Maďarska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok