Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Útok na Česko je útokom na celú Európsku úniu, zhodujú sa lídri európskych parlamentných frakcií
Zdielať na

Útok na Česko je útokom na celú Európsku úniu, zhodujú sa lídri európskych parlamentných frakcií

BRATISLAVA / Útok ruských agentov vo Vrběticiach považujú lídri európskych parlamentných frakcií za útok na celú úniu. Nasledovať by tak mal aj spoločný postup všetkých krajín európskeho spoločenstva pri prijímaní sankcií voči Rusku. Zhodujú sa na tom aj naši čelní politici.

Sme s Českom. Tak znie odkaz slovenských politikov a za Česko sa postavil aj Európsky parlament, ktorého poslanci vyzývajú na spoločný postup. "Sme pripravení na reakciu, ktorá jednoznačne potvrdí to, na ktorej strane stojíme. O to zvlášť, keď sa jedná o našich partnerov a priateľov v Českej republike," vyhlásil štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus. 


Zrejme tým najrazantnejším krokom by bolo vyhostenie ruských diplomatov aj z ostatných členských štátov únie, a to takých, ktorých na základe spravodajských informácií považujú jednotlivé štáty za bezpečnostné riziko. O ich aktivitách v našich končinách šéf rezortu obrany v Rádiu Expres hovoril skutočne otvorene. "Ovplyvňovanie médií, ovplyvňovanie verejnej mienky, šírenie dezinformácií, nepravdivých informácií, podrývanie členstva SR či už v EÚ, či v NATO. Posledné dni obrovská dezinformačná kampaň voči situácii v Českej republike. To všetko sú riadené procesy," myslí si minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). 

"Som rád, že to povedal, pretože opäť, to, čo sa vo Vršeticiach stalo, je treba, aby si krajiny aj našej veľkosti, aj našej geopolitickej pozície ako Česko a Slovensko, aby sa vyjadrovali jasne a pomenovali tú vec, ako to aj naozaj je," vyjadril sa poslanec NR SR Tomáš Valášek (PS). 


S vyhosťovaním ruských špiónov pritom máme skúsenosti z ani nie tak dávnej minulosti. Keď sme domov poslali trojicu diplomatov, na ktorých spravodajská služba poukázala prstom ako na tých, ktorí tu vykonávali záškodnícku činnosť. "My sme mali jasné informácie o tých troch spravodajských dôstojníkoch, ktorí opustili naše územie. Mali síce diplomatické krytie, ale sme ich vyhostili, lebo to bolo obsahovo naplnené a nebolo to prázdne gesto. A Rusi to veľmi dobre vedia," povedal Naď. 

Už vo štvrtok by sme však mohli vedieť, aká odpoveď voči Rusku príde. V Bruseli sa bude Severoatlantická aliancia podrobne zaoberať udalosťami v Česku. Následne by sme tak mali podniknúť rovnaké kroky ako ostatné členské krajiny únie. "Očakávame, že ČR bude nejakým spôsobom komunikovať, nie len informácie ďalšie, ale zároveň aj nejaký návrh spoločného stanoviska," dodal Naď. 

Stanovisko Slovenskej informačnej služby k udalostiam v Českej republike: "Slovenská informačná služba v súvislosti s aktivitami cudzích spravodajských služieb už v minulosti zvýšila kontra-spravodajskú ochranu záujmov Slovenskej republiky, čo napríklad viedlo k vyhosteniu 3 ruských diplomatov v minulom roku. Činnosť cudzích spravodajských služieb Slovenská informačná služba neustále monitoruje aj v súčasnosti. V súvislosti s informáciami o nepriateľských činnostiach ruských služieb v Českej republike prijala nevyhnutné opatrenia. Získané poznatky priebežne odstupuje zákonným príjemcom. Slovenská informačná služba v tejto súvislosti úzko spolupracuje s partnerskými službami iných štátov. Slovenská informačná služba sa stotožňuje s uverejneným stanoviskom slovenského rezortu diplomacie."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy