Denník N

Talianski architekti kúpeľov Grössling: Staré Mesto nám pripomína Florenciu, do kúpeľov sme sa zamilovali

Antonio Salvi, Paola Chiaritti a Francesco Polci. Foto N - Tomáš Hrivňák
Antonio Salvi, Paola Chiaritti a Francesco Polci. Foto N – Tomáš Hrivňák

Pre mladé talianske štúdio OPPS architettura je obnova kúpeľov Grössling najdôležitejším projektom. Ich tvorbu si môžete pozrieť vo Výstavnej sále Univerzitnej knižnice v Bratislave do 30. apríla.

Bratislavské Staré Mesto pripomína Florenciu, hovoria talianski architekti Francesco Polci, Antonio Salvi a Paola Chiaritti. Do hlavného mesta pricestovali už štvrtý raz, odkedy ich štúdio OPPS architettura vyhralo verejnú súťaž na obnovu historických kúpeľov Grössling.

V stredu vo Výstavnej sále Univerzitnej knižnice otvorili výstavu Adagio – pozvoľna, ktorá potrvá do 30. apríla a dokumentuje ich filozofiu a doterajšiu tvorbu.

V rozhovore hovoria:

  • čo ich zaujalo na zadaní verejnej súťaže na obnovu kúpeľov;
  • aká je filozofia ich florentského štúdia;
  • ako vnímajú Bratislavu;
  • s ktorým miestnym štúdiom spolupracujú.

Ako ste sa dozvedeli o projekte Grössling a prečo ste sa rozhodli vypracovať návrh?

Antonio Salvi: Súťaž sme našli v podstate náhodne na webe. Mali sme kontakty v Česku, kde sme chceli na niečom pracovať, a počas toho sme objavili túto súťaž. Naša spolupráca s Bratislavou vznikla najmä vďaka pravidlám EÚ, že na takýto typ projektu musíte spraviť verejnú súťaž. My sme ju našli, do kúpeľov Grössling sme sa zamilovali a rozhodli sme sa skúsiť to.

Čo vám na projekte tak imponovalo, že ste sa doň zamilovali?

Salvi: Kúpele Grössling sú existujúci projekt s vlastnou históriou, ktorú musíme citlivo zapracovať a zároveň pretvoriť na niečo nové. Pracovať v medziach takého významného kontextu je pre nás vždy veľká výzva, pretože

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Bratislava

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie