Na hlavný obsah

India zaznamenala za 24 hodín rekordný počet úmrtí. Mutácia je už v 44 krajinách sveta

Krajina reportuje už štvrť milióna obetí. Skutočné čísla môžu byť omnoho vyššie.

India zaznamenala za 24 hodín rekordný počet úmrtí. Mutácia je už v 44 krajinách sveta
Zdravotný personál vykladá zo sanitky telo obete ochorenia COVID-19, ktoré spopolnia v provizórnom krematóriu v žulovom kameňolome na okraji indického Bengalúru. Foto: TASR/AP

Počet obetí pandémie nového koronavírusu presiahol v Indii v stredu (12. 5.) 250 000. Za 24 hodín pribudlo podľa údajov tamojšieho ministerstva zdravotníctva rekordných 4 205 úmrtí, informovala agentúra AFP.

Celkový počet obetí koronavírusu v Indii stúpol na 254 197. Krajina zaznamenala i 348 421 nových prípadov nákazy, čím sa ich počet zvýšil na 23,3 milióna – druhý najvyšší po Spojených štátoch.

Hoci sa pandemická situácia zlepšuje vo veľkých indických mestách, zdá sa, že v rozsiahlych vidieckych oblastiach, kde žijú dve tretiny obyvateľstva, sa vírus šíri nekontrolovane.

Mnohí odborníci sú presvedčení, že oficiálne čísla o počte úmrtí v Indii, ktorej zdravotnícky systém je značne podfinancovaný, sú omnoho vyššie. „Úmrtí je omnoho viac, než ukazujú oficiálne dáta,“ povedal pre AFP Ananta Bhán, nezávislý výskumník v oblasti zdravotníckej politiky a bioetiky.

V stredu sa opäť objavili správy o telách obetí pandémie COVID-19 vyplavených na brehoch rieky Ganga, čo zrejme súvisí s nedostatkom voľných kremačných miest.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v stredu uviedla, že variant koronavírusu B.1.617, šíriaci sa v Indii, bol detegovaný v 44 krajinách vo všetkých šiestich regiónoch WHO. Dodala, že dostala správy o zistení tohto variantu koronavírusu SARS-CoV-2 z ďalších piatich štátov.

WHO ešte v pondelok (10, 5.) oznámila, že mutácia koronavírusu šíriaca sa v Indii sa zdá byť nákazlivejšia ako pôvodný vírus, a označila ju za „znepokojujúcu“.

Technická riaditeľka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre reakciu na COVID-19 Maria Van Kerkhoveová povedala, že WHO má informácie potvrdzujúce zvýšenú šíriteľnosť tohto variantu aj jeho možnú zvýšenú odolnosť voči vakcínam.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet