Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Prezident Peru Castillo rozpustil Kongres a žiada nové voľby

Pedro Castillo. Foto: TASR/AP

Castillo tiež oznámil, že reorganizuje súdny systém a políciu v krajine.

Lima 7. decembra (TASR) - Prezident Peru Pedro Castillo v stredu oznámil rozpustenie Kongresu, vytvorenie krízovej vlády a žiada nové parlamentné voľby. TASR správu prevzala z agentúry AP a webovej stránky stanice BBC.

Castillo to oznámil v čase, keď Kongres rokoval o ústavnej obžalobe voči nemu za údajnú korupciu. Rozhodnutie o rozpustení parlamentu podľa svojich slov prijal pre "prekážky", ktoré jeho vláde vytvára zákonodarný zbor.

Prezident okrem toho oznámil, že vláda bude riadiť krajinu prostredníctvom nariadení a v Peru bude platiť zákaz vychádzania od 22.00 h do 4.00 h. Takisto budú zhabané zbrane, ktoré sú vo vlastníctve civilistov, píše BBC.

Castillo tiež oznámil, že reorganizuje súdny systém a políciu v krajine.

Prezident tieto kroky podnikol krátko predtým, ako mal Kongres hlasovať o jeho odvolaní, píše AP. Jeho protivníci tvrdia, že "morálne" nie je schopný viesť krajinu.

Castillo, niekdajší vidiecky učiteľ, po voľbách v roku 2021 prevzal moc od tradičnej politickej elity v Peru. Medzičasom prežil dva pokusy o impeachment a vedú voči nemu šesť vyšetrovaní za údajné úplatkárstvo a plagiátorstvo. Prezident obvinenia odmieta.