Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil v stredu Rusko zo spáchania takzvanej ekocídy, a to pre skazu, akú invázia napáchala vo voľnej prírode na Ukrajine.

Dopad vojny na krajinu

Na brehy Čierneho mora podľa Zelenského vyplavilo tisícky uhynutých morských cicavcov vrátane desaťtisícov delfínov. „A to je len malá časť z ničivých následkov vojny,“ povedal. „Ruská vojna má obrovský dosah na prírodu v našej krajine,“ dodal a odsúdil ruskú „ekocídu na Ukrajine“.

Na vládnej platforme United24, zameranej na získavanie darov pre Ukrajinu, Zelenskyj zverejnil správu o situácii v prírodnej rezervácii Tuzlovské lagúny v Odeskej oblasti.

„Odhadujeme, že v dôsledku vojny uhynulo prinajmenšom 50-tisíc delfínov,“ tvrdí v nej Ivan Rusev, výskumný pracovník rezervácie. Dodáva, že to je zhruba 20 percent z celkového počtu delfínov v Čiernom mori.

Problémové sonary

Mnoho vedcov vrátane Ruseva obviňujú z tejto tragédie sonary ruských bojových lodí. Pomocou sonarov dokážu identifikovať nepriateľské ponorky aj na veľkú vzdialenosť. Pre mnoho morských cicavcov však spôsobujú v ich prostredí nadmerný hluk, ktorý môže mať fatálne následky.

Rusev ešte v auguste odhadoval v rozhovore pre AFP úbytok čiernomorskej populácie delfínov spôsobený inváziou na asi dve percentá (5-tisíc uhynutých zvierat).

AFP pripomína, že v Čiernom mori žili v 20. storočí približne dva milióny delfínov. K ich úbytku však prispeli rybolov a znečistenie. V roku 2020 ich tam podľa prieskumu bolo už len približne 250-tisíc.

Ďalšie dôležité správy

WA 10 archív Kyjev - Na archívnej snímke z 9. apríla 2022 ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pózuje počas rozhovoru s americkou agentúrou Associated Press vo svojej pracovni v Kyjeve. Americký magazín Time vyhlásil za osobnosť roka 2022 ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a spoločne s ním aj
Neprehliadnite

Magazín Time vyhlásil osobnosť roka. Stali sa nimi Zelenskyj a duch Ukrajiny