Prezidentka posiela referendum na Ústavný súd

Ústavnosť referendovej otázky o skrátení volebného obdobia preskúma Ústavný súd. informovala o tom prezidentka Zuzana Čaputová.

12.05.2021 13:30 , aktualizované: 17:03
čaputová Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová informuje o rozhodnutí obrátiť sa v otázke referenda na Ústavný súd.
debata (792)

Prezidentka už vo štvrtok požiada súd, aby posúdil, či predmet navrhovaného referenda je alebo nie je v súlade s ústavou, a ak áno, ako majú príslušné ústavné orgány postupovať po platnom referende.

Zároveň skonštatovala, že formálne náležitosti, podmienka 350 000 podpisov, splnené boli.

VIDEO: Vyhlásenie prezidentky Čaputovej o referende.

Video

Prezidentka zdôraznila, že jej úlohou je urobiť rozhodnutie, ktoré zabezpečí, že referendum nebude sprevádzané žiadnymi pochybnosťami. „Považujem preto za správne všetky sporné otázky vyriešiť ešte pred vyhlásením referenda, aby neskôr nemohol byť spochybnený ani jeho priebeh a ani jeho výsledok,“ uviedla.

Podľa Čaputovej sa najvážnejší spor týka toho, či majú o výsledku prípadného referenda hlasovať ešte poslanci alebo je jeho výsledok okamžite platný. „Pokiaľ sa tieto nejasnosti včas nezodpovedajú, získajú priestor tí, ktorí s prípadným výsledkom referenda nebudú spokojní, aby jeho výsledky spochybnili," vysvetlila.

Doručením začne súdu plynúť lehota 60 dní. Ak bude stanovisko Ústavného súdu súhlasné, Čaputová vypíše referendum tak, aby sa mohlo konať ešte v septembri.

Čaputová uviedla, že jej kancelária skontrolovala viac ako 500-tisíc podpisov za týždeň. „Veľký počet podpisov, ktorý sa v relatívne krátkom čase podarilo organizátorom vyzbierať svedčí o tom, že dôvody na vypísanie referenda považuje relevantný počet občanov za vážne,“ uviedla.

Petičný výbor doručil petičné hárky za vypísanie referenda o skrátení funkčného obdobia parlamentu do Prezidentského paláca 3. mája 2021, pričom deklaroval 585 816 vyzbi­eraných podpisov. Zamestnanci KP SR začali bezprostredne s ich overovaním. K dnešnému dňu je overených 98 percent podpisov, teda 553 115, pričom platných podpisov je 524 013. Overenie zvyšných podpisov bude ukončené v najbližších dňoch.

VIDEO: Prostoreká Remišová? Predbehla prezidentku s vyhlásením k referendu.

Video

O tom, že prezidentka sa v otázke referenda obráti na Ústavný súd, informovala necelé dve hodiny pred samotnou Čaputovou podpredsdníčka vlády a šéfka Za ľudí Veronika Remišová. „Predložiť otázky referenda na Ústavný súd je ústavná kompetencia pani prezidentky a ja som rada, že pani prezidentka túto svoju kompetenciu využila,“ povedala Remišová po rokovaní vlády.

Hlava štátu pritom len o pol hodiny skôr zverejnila termín tlačovej besedy, na ktorej avizovala ďalší postup v súvislosti s petíciou za vyhlásenie referenda o skrátení volebného obdobia.

Čaputová k „prerieknutiu“ sa Remišovej uviedla len to, že s Úradom vlády komunikuje pravidelne a aj o svojom dnešnom rozhodnutí informovala skôr.

VIDEO: Prezidentka o Remišovej, ktorá predbehla jej vyhlásenie.

Video

Kollár: Referendum asi úspešné nebude

Predseda Národnej rady Boris Kollár (Sme rodina) očakával, že Čaputová vyhlási referendum o predčasných voľbách ešte dnes. Povedal to médiám s tým, že referendum by sa následne mohlo konať v septembri alebo októbri.

„Myslím si, že všetky koaličné strany by mali vypočuť hlas ľudu a ak by ľudia boli za predčasné voľby, poslanci za hnutie Sme rodina podporia návrh na skrátenie volebného obdobia súčasnej vlády a pôjdeme do predčasných volieb," uviedol Kollár. Je však podľa neho vysoko pravdepodobné, že referendum úspešné nebude.

Koaličná SaS rozhodnutie Čaputovej rešpektuje. Strana deklaruje, že výsledok prípadného platného referenda bude akceptovať. Strana Za ľudí bude rešpektovať akékoľvek rozhodnutie ÚS.

„SaS rešpektuje právo prezidentky obrátiť sa na ÚS SR v súvislosti s ústavnosťou referenda o predčasných voľbách,“ uviedla strana. Považuje tiež za dôležité, aby bolo rozhodnutie voličov v referende pre politikov záväzné a tí následne podľa neho hlasovali aj v parlamente.

„Akékoľvek bude rozhodnutie Ústavného súdu, strana Za ľudí to bude rešpektovať,“ uviedla šéfka strany a vicepremiérka Veronika Remišová.

Pellegriniho krok Čaputovej mrzí

Strana Hlas-SD rešpektuje právo prezidentky obrátiť sa na ÚS, ale zároveň stranu mrzí, že ľudia budú musieť čakať na referendum ešte ďalšie mesiace.

„Sme presvedčení, že vyjadrenie vôle ľudí v referende je plne v súlade s ústavou a zásadami demokratického a právneho štátu. Na druhej strane, každý mesiac tejto vlády škodí Slovensku a mrzí nás, že ľudia na možnosť prejaviť svoj názor v referende budú musieť ďalšie mesiace čakať,“ vyhlásil líder Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Takmer 50 krabíc petičných podpisových hárkov priviezli do prezidentského paláca v pondelok 3. mája. Ľudia sa petíciou domáhajú, aby mohli v referende rozhodnúť o skrátení VIII. volebného obdobia Národnej rady a do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov tohto referenda sa vykonali nové voľby.

So zberom podpisov sa začalo na začiatku februára a poznačilo ho aj obmedzenie osobného zberu v dôsledku pandémie. Predseda petičného výberu Ervín Erdélyi po necelých troch mesiacoch skonštatoval, že riaditeľovi prezidentskej kancelárie Metodovi Špačekovi odovzdali 84 136 hárkov s 585 816 podpismi. Na vyhlásenie referenda pritom stačí petícia aspoň 350-tisíc podpismi občanov.

Na platnosť referenda sa vyžaduje účasť aspoň 50 percent oprávnených voličov. V doterajšej histórii Slovenska sa konalo referendum už osem krát, potrebnú účasť sa však podarilo naplniť len raz. V roku 2003 viac ako 52 percent ľudí veľkou väčšinou podporilo vstup Slovenska do Európskej únie.

Referendum vyhlasuje hlava štátu do 30 dní od odovzdania podpisov a konať by sa malo najneskôr 90 od jeho vyhlásenia. Ako po prebratí petičných hárkov prezidentka avizovala, svoj ďalší postup oznámi až po tom, ako sa potvrdí, že petícia splnila Ústavou predpísané kritériá. Podpisy malo overovať asi 50 zamestnancov prezidentskej kancelárie, pričom Čaputová deklarovala, že vynaložia všetko úsilie, aby sa proces nenaťahoval.

„Prezidentka má petičné právo v hlbokej úcte, preto budeme k tomuto procesu pristupovať mimoriadne zodpovedne,“ oznámil pred viac ako týždňom prezidentkyn hovorca Martin Strižinec. Ak by sa prezidentka pre referendovú otázku obrátila na Ústavný súd, ten by mal rozhodnúť do 60 dní.

petičné hárky, referendum, predčasné voľby, Čítajte viac 585-tisíc ľudí žiada referendum. Vypočujú ich?

© Autorské práva vyhradené

792 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Remišová #Zuzana Čaputová #referendum o predčasných voľbách