Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Priaznivci V. Orbána si pripomenuli povstanie 1956

Státisíce priaznivcov vlády premiéra Viktora Orbána sa zúčastnili na ôsmom Pochode mieru v Budapešti v sobotu 23. októbra 2021. Okrem osláv štátneho sviatku 65. výročia vypuknutia revolúcie proti diktatúre a sovietskej okupácii v roku 1956 si podľa organizátorov podujatia pripomenuli aj 15. výročie "policajného teroru vtedajšieho premiéra Ferenca Gyurcsánya". Foto: FOTO TASR - Ladislav Vallach

Tradíciu pochodov s cieľom vyjadriť podporu Orbánovmu kabinetu založilo združenie Fórum občianskeho zomknutia (CÖF) v roku 2012.

Budapešť 23. októbra (TASR) - Státisíce priaznivcov vlády premiéra Viktora Orbána sa zúčastnili v sobotu v Budapešti na ôsmom Pochode mieru. Okrem osláv štátneho sviatku 65. výročia vypuknutia revolúcie proti diktatúre a sovietskej okupácii v roku 1956 si podľa organizátorov podujatia pripomenuli aj 15. výročie "policajného teroru vtedajšieho premiéra Ferenca Gyurcsánya".

Tradíciu pochodov s cieľom vyjadriť podporu Orbánovmu kabinetu založilo združenie Fórum občianskeho zomknutia (CÖF) v roku 2012.

Trasa sobotňajšieho pochodu viedla z Nábrežia Technickej univerzity na križovatku Andrássyho cesty s Bajcsy-Zsilinszkého cestou, kde s prejavom vystúpi Orbán. V pochode, na ktorý pricestovali autobusmi účastníci z celého Maďarska i Maďari žijúci v susedných krajinách, sa okrem maďarských vlajok objavili tabule s nápismi "Nikdy viac" a "Stop Gyurcsány".

Podľa organizátorov chcú týmto podujatím odkázať, že mnohým záleží na zachovaní suverenity Maďarska. Predseda CÖF László Csizmadia pre denník Magyar Nemzet v tejto súvislosti povedal, že tlak z Bruselu na Maďarsko a jeho občanov silnie, pričom ľavica sa snaží spojiť s Bruselom v záujme zosadenia Orbánovho kabinetu.

Účastníci pochodu si pripomenuli aj výročie zásahu polície, ktorá 23. októbra 2006 popoludní zasiahla v Budapešti proti demonštrantom protestujúcim proti Gyurcsányovej vláde. Voči davu, ktorý smeroval k parlamentu, zasiahla vtedy polícia gumovými projektilmi, slzotvorným plynom a vodnými delami.

Vláda v súvislosti s oficiálnym programom štátneho sviatku výročia revolúcie a s náboženskými sviatkami začiatkom novembra vydala nariadenie, ktorým zrušila pre uvedené obdobie aktuálne platné epidemiologické opatrenia. Na masových zhromaždeniach s počtom nad 500 osôb sa tak môžu zúčastniť aj nezaočkovaní ľudia, a to aj napriek tomu, že v piatok zaznamenali polročný rekord s denným prírastkom 2584 prípadov infikovaných novým druhom koronavírusu a 24 obetí ochorenia COVID-19.

Organizátori provládnych i protivládnych zhromaždení vyzvali účastníkov, aby si nasadili rúška, ktoré sú ale v Maďarsku povinné iba v zdravotníckych zariadeniach.