Nočné fotenie s OPPO Reno5 5G

Pekné fotografie získate vďaka kvalitnej foto výbave nielen cez deň, ale aj v noci. Pri snímaní selfie oceníte portrétny režim Night Flare.

Výrobca OPPO vstúpil oficiálne na slovenský trh koncom júna tohto roka a na úvod priniesol dva modely smartfónov série Reno5. Vybavenejší z dvojice sme v redakcii už otestovali a podrobnú recenziu nájdete v článku s názvom OPPO Reno5 5G - sebavedomý nováčik

Súčasťou textu sú aj skúšobné fotografie, ktoré si môžete pozrieť v závere článku. Fotoaparát sme testovali najmä cez deň a vzhľadom na štyristoeurovú cenu smartfónu k nim nemáme väčšie výhrady. Na zadnej strane sa síce nachádza štvorica objektívov, no tú najdôležitejšiu prácu odvádza najmä hlavný 64-megapixelový s clonou f/1.7 a PDAF zaostrovaním. Fotoaparát viete rýchlo spustiť aj pri zamknutej obrazovke, stačí dvakrát stlačiť ktorékoľvek tlačidlo hlasitosti. 

Parametre fotoaparátov:

Zadný fotoaparát

64 Mpix (4:3) / 16 Mpix (4:3) / 12 Mpix (16:9), f/1.7, video 4K (30 fps) / Full HD (60 fps), PDAF

Zadný širokouhlý fotoaparát

8 Mpix, f/1.2, 119° uhol, Full HD video

Zadný makro fotoaparát

2 Mpix, f/2.4, od 4 cm

Zadný bokeh fotoaparát

2 Mpix, f/2.4

Predný fotoaparát

32 Mpix (4:3) / 24 Mpix 16:9,  f/2.4, video Full HD (30 fps)

Telefón bez širokouhlého objektívu by som už nechcela, našťastie nechýba ani pri Reno5 5G. No najlepšie výsledky dosiahnete, iba ak je dostatok denného svetla. S nastupujúcim šerom prichádza šum a detaily splývajú. Vtedy je ten správny čas na zapnutie režimu Noc. Dostupný je na hlavnom aj širokouhlom fotoaparáte, ale vylepšené snímky získate len pri použití hlavného snímača, širokouhlý v noci veľa vody nenamúti. 

Umelá inteligencia si zvyčajne s pôvodne tmavým záberom poradila dobre. Na fotografiách sa zrazu objavili svetlejšie miesta a viac detailov. Našťastie je softvér nastavený na citlivú úpravu. Nemám rada, ak sa niektoré značky snažia robiť z nočných fotiek takmer denné. Chcem, aby bolo jasné, že snímka vznikla v noci a ostalo na nej to čaro nočných chvíľ.

Samozrejme, pokiaľ si fotografiu priblížite na maximum, uvidíte aj machule a zašumené miesta, ktoré by sme zrejme tisíceurovému smartfónu mohli vytknúť, no pri pohľade na cenovku Reno5, som zhovievavejšia. Séria skúšobných fotografií bola zhotovená bez statívu, fotená len z ruky. Tak, ako zvyčajne fotí väčšina používateľov. 

Ak máte v aplikácii fotoaparátu nastavený automatický režim, telefón rozpozná tmavú scénu a na displeji sa objaví nápis Noc. Aj takto zhotovené fotografie vyzerali veľmi dobre, no pokiaľ chcete využiť všetky výhody nočného režimu a mať na snímke ešte viac detailov a svetlejších miest, treba v ponuke prepnúť na režim Noc. 

K dispozícii máte okrem možnosti využiť širokouhlý objektív aj dvojnásobné a päťnásobné priblíženie. Päťnásobne približovať však veľmi neodporúčam. Výsledok by bol plný šumu. Prepínať sa dá medzi všetkými pomermi strán. Teda 4:3, 16:9, 1:1 a 20:9. Dĺžka uzávierky sa nastavuje automaticky, zvyčajne to bolo šesť až sedem sekúnd. 

Keď máte možnosť oprieť telefón o pevnú podložku, napríklad múr, ťuknutím na ikonu fotoaparátu s tromi "nožičkami" zapnete režim statívu. Vtedy je uzávierka nastavená na maximálne 45 sekúnd, čo vyžaduje naozaj pevnú ruku, inak budete mať obraz rozmazaný. 

Na prednej 32 Mpix kamere si telefón v zlých svetelných podmienkach pomáha prisvetlením displejom. Funkciu môžete vypnúť alebo nechať na automatike. Vaše autoportréty tak budú jasnejšie. 

Skúšobné fotografie:

Na porovnanie je vybraná vždy dvojica fotografií. Prvá fotená v automatickom režime, druhá v režime Noc. Obidve v plnom rozlíšení.

Článok vznikol v rámci platenej spolupráce so značkou OPPO. 

 


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu