Na hlavný obsah

ŠÚKL vyhodnotil piaty prípad úmrtia v súvislosti s očkovaním proti covidu

Išlo o muža s chronickým ochorením.

ŠÚKL vyhodnotil piaty prípad úmrtia v súvislosti s očkovaním proti covidu
Zdravotná sestra pripravuje ampulku s vakcínou proti covidu. Foto: TASR/AP

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) uzavrel piaty prípad úmrtia súvisiaci s očkovaním proti ochoreniu COVID-19. Ústav informoval, že išlo o 71-ročného muža s chronickým ochorením zaočkovaného vakcínou od Pfizer/BioNTech.

Ako informoval ŠÚKL, úmrtie súviselo so vznikom nervového ochorenia. „Vzhľadom na závery patologicko-anatomickej pitvy a časovú súvislosť s očkovaním bola kauzálna súvislosť medzi očkovaním a úmrtím vyhodnotená ako pravdepodobná,“ uvádza ústav na svojej webstránke.

Celkovo tak ŠÚKL k štvrtku (21. 10.) eviduje päť prípadov úmrtí v súvislosti s očkovaním. Pri troch súvis stanovili ako možný, ide o vakcíny od spoločností Moderna, Pfizer/BioNTech a AstraZeneca. Vo zvyšných dvoch prípadoch, kde išlo o vakcíny od Pfizeru a AstraZenecy, súvis označili za pravdepodobný.

„Pri iných uzavretých prípadoch vrátane niektorých medializovaných bol súvis vylúčený. Ak aj súvis nebol potvrdený, ale úmrtie bolo štátnemu ústavu nahlásené, hlásenie zasielame spolu s jeho popisom do európskej databázy nežiaducich účinkov (EudraVigilance),“ informuje ústav.

K štvrtku ŠÚKL tiež zaevidoval 8 774 hlásení o podozrení na vedľajšie nežiaduce účinky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko