Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ministerstvo školstva chce pridať učiteľom vo veľkých mestách. Podľa kritikov to môže byť diskriminačné
Zdielať na

Ministerstvo školstva chce pridať učiteľom vo veľkých mestách. Podľa kritikov to môže byť diskriminačné

SLOVENSKO / Už minulý týždeň reagoval premiér Eduard Heger na nedostatok učiteľov v bratislavskom kraji prísľubom, že by to mali vyriešiť akési príplatky. Tie by kompenzovali vyššie životné náklady v regiónoch, ako je práve Bratislava a okolie. Niektorí učitelia hovoria o diskriminácii. Minister školstva zatiaľ o detailoch hovoriť nechce.

"Aby jedna zložka platu bola práve regionálne rozlíšená, aby sme vedeli učiteľovi pomôcť, keď má nejaký základný plat, aby sme mu vedeli pomôcť, ak žije v kraji, kde sú tieto náklady na život vyššie," hovorí premiér Eduard Heger. 

"Hovorme iba o príplatkoch vo všeobecnosti. Jeden je v rámci regionálnych rozdielov a druhý je na ohodnotenie školských a mimoškolských aktivít učiteľa, ktoré bude priraďovať riaditeľ," hovorí minister školstva Branislav Gröhling. 

Minister školstva uviedol, že mali naplánované 3 typy príplatkov a verí, že dva z nich budú vedieť zrealizovať od septembra

Okamžite to vyvolalo reakcie učiteľov nielen na sociálnych sieťach:

1. Nemyslím si, že je to zlý nápad. Ono 800 eur v BA má inú hodnotu ako 800 eur niekde vo Svidníku.

2. Za tú istú prácu rozdielna mzda? Sme v štátnom sektore, nie v súkromnom.

1. Tu nejde o inú prácu , ale o iné životné podmienky. Ak byt v Ba stoji 200 000 a na Novej Bani 50 000.

2. Na východe nemajú učitelia lacné výpredaje a v chladných mesiacoch je energia drahšia.

V Bratislave je bytová otázka pre učiteľov často dôvod, prečo opúšťajú školstvo

"Ak začínajúci učiteľ má 700 eur v čistom a 500 euro je nájom na byt, tak tu vás to matematicky nepustí," hovorí riaditeľka ZŠ v Bratislave PaedDr. Erika Drgoňová. Mnohí učitelia ministrovi odkazujú, že vykonávajú tú istú prácu, či už pôsobia na východe alebo na západe, a príplatky sú podľa nich diskriminačné. Aj podtatranský učiteľ, keď si chce založiť rodinu, nemá to finančne jednoduché. 

Šéf odborov navrhuje, aby sa zvýšili platy všetkým 

Prezident odborov kritizuje, že vláda nemá plán zvyšovania platov pre všetkých učiteľov plošne a ten by mal byť skokový. Ministerstvo tvrdí, že našlo dobré riešenie, detaily oznámi neskôr.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy