Pre Ukrajinu sa stali už na začiatku vojny jednými z najdôležitejších zbraní drony, najmä turecké Bayraktar TB-2 od spoločnosti Baykar Tech. Ako ale informuje Insider, Rusko sa proti nim naučilo bojovať a brániť a stávajú sa tak čoraz menej efektívnymi.

Pomáha elektronický boj

Dôvodom je, okrem iného, ale oveľa silnejšia implementácia elektronického boja, vďaka čomu je Rusko schopné narúšať komunikáciu nepriateľa a tiež schopnosť presne riadiť takéto drony. V rukách Ukrajincov tak ich efektivita začína v porovnaním so začiatkom vojny, kedy dokázali demolovať dlhočizné kolóny tankov, obrnených transportérov a logistiky, klesá.

„To, čo sa teraz deje, je, že ruská elektronická vojna a protivzdušná obrana sa stali lepšie organizovanými a nasadenými v porovnaní s predchádzajúcimi mesiacmi vojny,“ uviedol pre Insider analytik a odborník na bezpilotné a robotické vojenské systémy Samuel Bendett.

Vitaly V. Kuzmin/Wikimedia

Crast.net uvádza, že Rusko na Ukrajine používa aj radary včasného varovania na identifikáciu dronov a systémov elektronického boja. Úlohou radarov je aj zachytávanie ich komunikácie.

Na zostreľovanie takýchto cieľov následne používajú rôzne zbrane, ako napríklad raketový systém Tor či Krasucha. Výhodou na začiatku vojny bolo, že Rusko neorganizovalo svoju vlastnú protivzdušnú obranu, píše Text To Speech.

Ich použitie obmedzujú

Špičkové drony ale na Ukrajinu aj napriek tomu naďalej prichádzajú a len pred niekoľkými dňami vyzbierala krajina dostatok prostriedkov na kúpu ďalších strojov Bayraktar TB2. Spoločnosť tieto peniaze odmietla a vyhlásila, že Ukrajine pošle tri drony zdarma.

Od začiatku invázie dostala Ukrajina od tureckej zbrojárskej spoločnosti Baykar približne 50 bezpilotných lietadiel TB2. V prvých dňoch mali mimoriadnu úspešnosť, avšak po tom, ako ich začala zostreľovať ruská armáda, sa obmedzilo ich použitie, píše Startitup.

Jedným z dôvodov obmedzenia je, že strata bezpilotných lietadiel môže byť drahá. Kým jednorazové drony Switchblade či Phoenix Ghost sa cenovo pohybujú okolo niekoľko tisíc dolárov, jeden TB2 môže stáť od 1 milióna dolárov. V tejto fáze vojny má teda väčší zmysel použiť kamikaze drony a to nielen kvôli cene.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú