Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vlk dravý je zaradený medzi chránené živočíchy. Budaj podpísal vyhlášku pri príležistoti Dňa Zeme
Zdielať na

Vlk dravý je zaradený medzi chránené živočíchy. Budaj podpísal vyhlášku pri príležistoti Dňa Zeme

Archívna reportáž

Unikátne zábery z našej prírody

BRATISLAVA / Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) podpísal vyhlášku na celoročnú ochranu vlka dravého na Slovensku. Urobil tak priamo na tlačovej konferencii pri príležitosti Dňa Zeme, na ktorej sa zúčastnil aj predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO). Vlk dravý tak bude zaradený do zoznamu chránených živočíchov.

Svet si vo štvrtok 22. apríla 2021 pripomenul 51. ročník Dňa Zeme

Minister životného prostredia Ján Budaj pri tejto príležitosti oznámil ďalší krok v ochrane biodiverzity na Slovensku - podpísanie vyhlášky, ktorou sa vykonáva zákon o ochrane prírody a krajiny. Vďaka nej sa od 1. júna definitívne končí lov vlka dravého a zlepšia sa možnosti chrániť najvzácnejšie bezzásahové územia národných parkov.

"Dôsledkom súčasného stavu, ktorý umožňoval lov, bolo narušovanie štruktúry a správania svoriek. Svorky, ktorým poľovníci odstrelili vodcov, začali uprednostňovať lov oviec a podobných hospodárskych zvierat, ako ľahšie dostupnej potravy,“ zdôraznil minister Ján Budaj.

Nová vyhláška podľa Budaja neslúži len na ochranu vlka dravého

"Uľahčuje aj ochranu bezzásahových území, uľahčuje niektoré výmeny, ktoré chceme v budúcnosti urobiť v lesoch tak, aby súkromní vlastníci mali lepšie postavenie a aby sa ochrana prírody nebila s hospodárskymi záujmami. Cieľom je mať krajinu, ktorá bude aj úspešná, ale aj bohatá svojou biodiverzitou a nádhernou prírodou,“ povedal Budaj.

​Heger uviedol, že planéta Zem sa zaobíde aj bez ľudí, ľudia sa bez Zeme nezaobídu

Heger povedal, že Deň Zeme ponúka ľuďom príležitosť zastaviť sa a uvedomiť si, že kým planéta Zem sa zaobíde aj bez ľudí, ľudia sa bez Zeme nezaobídu. Heger podotkol, že životné prostredie patrí medzi priority Slovenska aj v Pláne obnovy a odolnosti SR. Pre vládu je podľa neho dôležité, aby Slovensko aj v rámci podnikateľského prostredia smerovalo firmy na cestu inovácií a ekologickej výroby. Tú premiér považuje za nevyhnutnosť.

Na tlačovej konferencii sa zúčastnilo aj diplomatické zastúpenie niektorých krajín

Išlo o krajiny, ktoré v minulom roku navštívili Ministerstvo životného prostredia SR. Išlo o diplomatov z Česka, Rakúska, Francúzska, Nemecka, Maďarska, Írska, Holandska, Poľska, Portugalska, Spojeného kráľovstva, Spojených štátov Amerických, Ukrajiny, Izraela, Kazachstanu a Kanady.

Deň Zeme pripadá každoročne na 22. apríla

Prvý Deň Zeme zorganizoval 25-ročný postgraduálny študent Denis Hayes v roku 1970. Iniciátorom vyhlásenia bol Gaylord Nelson, environmentálny aktivista a senátor Wisconsinu v Spojených štátoch amerických. Deň Zeme vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia a jeho cieľom je pripomenutie si ľudskej závislosti na prírode a podmienkach, ktoré ľudstvu poskytuje planéta Zem.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy